Viking kori aranyat találtak Svédországban: a rejtélyes lemezeket még vizsgálják a kutatók
Ölelkező párokat ábrázoló aranylemezekre bukkantak Svédországban.

vadstena
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy két tucatnyi aranylemezre bukkantak régészek a dél-svédországi Vadstena közelében fekvő Aska-dombon. A hajszálvékony aranylemezekre ölelkező párokat metszettek közel 1300 évvel ezelőtt - adta hírül a Live Science tudományos hírportál.

A leletet az Aska-domb régészeti lelőhelyen fedezték fel. A dombról egykoron úgy vélték a régészek, hogy halomsír lehetett, ám korábbi feltárások igazolták, hogy egy ember által épített, feltehetően viking kori épület maradványait rejti. A kutatók megpróbálják összerakni az összetört lemezkéket, hogy többet megtudhassanak róluk.

aranylemez
Fotó: Björn Falkevik

- Úgy becsüljük, hogy 22 aranylemez-figuránk van, pontos számuk még nem biztos, mivel darabokra törtek, és nem vagyunk biztosak abban, mely darabok illenek egymáshoz - mondta a feltárásokat vezető Martin Rundkvist, a Lódzi Egyetem régészprofesszora, aki az academia.edu tudományos portálon tette közzé a feltárás leírását.

A régészek 52 aranylemezdarabot találtak, 15 ölelkező pár teljes egészében megőrződött, ám vannak lemezek, amelyeket morzsányi darabokból kell összerakni. A lelet teljes súlya 0,75-0,76 gramm - írta tanulmányában a professzor.

A kiemelt képen Vadstena egy része látható. Forrás: Wikipedia/Vadstenafolkhogskola.

Minden évben több ezer különlegességet találnak a fémdetektoros keresők: 2020 során sem volt ez másként. A következőkben a múlt esztendő legjobb fogásai közül mutatunk be nyolcat.

Ezt is szeretjük