Családi kirándulás közben bukkant rá a 11 éves fiú egy 2500 éves amulettre
2500 éves termékenységi amulettre bukkant egy 11 éves fiú Izraelben.

fiu-amulett
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy 2500 éves termékenységi amulettet talált egy 11 éves fiú Izraelben - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál kedden.

Családjával Izrael déli részén kirándult a Cví Ben-David nevű, Beér-Seván élő fiú, amikor felfigyelt a kendőt viselő, fedetlen keblű női felsőtestet formázó figurára. A szobrocskát a régészek szerint termékenységet növelőnek, gyógyító hatásúnak gondolhatták az i. e. első évezred közepén, amikor magas volt a csecsemőhalandóság, és még nem voltak a termékenységet növelő, tudományosan igazolt kezelések és orvosi beavatkozások.

Az édesanya azonnal tudta, hogy különleges a tárgy

Az izraeli régészeti hatóság - IAA - közölte, hogy igen ritka amulettről van szó, korábban csak egy hasonlót találtak - szintén a Negev sivatag északi részén -, amit a nemzeti kincsek gyűjteményében helyeztek el.

amulett
Fotó: Yevgeny Ostrovsky/IAA

A figurát felfedező fiú néhány héttel ezelőtt hivatásos idegenvezető édesanyjával kirándult, aki azonnal felismerte a lelet jelentőségét, és kapcsolatba lépett az IAA szakembereivel. Oren Smueli és Debbie Ben Ami, az Izrael műkincseiért és régészeti leleteiért felelős szervezet szakemberei szerint öntőforma segítségével készítették a néhány centiméteres tárgyat.

- Az amulettet valószínűleg az időszámításunk előtti hatodik-ötödik században használták, vagyis a babiloni fogság idején, vagy az azt követő korban, amikor már visszatérhettek Izrael földjére az elhurcolt zsidók - hangsúlyozták közleményükben a régészek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Izrael történetének számos korszakában alkalmaztak fedetlen mellű nőket formázó kerámiafigurákat, a jeruzsálemi első Szentély idején is, az i. e. 10. századtól a babiloni fogságig, i. e. 586-ig - közölték. Az akkor élő emberek gyakran az otthonaikban tartották az amuletteket, hogy védjék őket, szerencsét és gazdagságot hozzanak.

3 ősi kincs, amit gyanútlan emberek fedeztek fel

Amikor az ember reggel felébred, soha nem tudhatja, milyen szerencse várja aznap: még az is előfordulhat, hogy jártában-keltében egy rendkívül értékes, ősi kincsre bukkan.

Ezt is szeretjük