5 apró trükk, amivel belophatod magad a főnök szívébe
Szívesen lennél a főnök kedvence, aki soron kívül részesül prémiumban? Eláruljuk, hogyan csináld.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell talpnyalóvá válnod ahhoz, hogy belopd magad a főnök szívébe. Éjszakáznod sem kell, és kávéval sem szükséges várnod reggelente - mindezzel egyébként sem érnél célt. Sokkal jobb, ha beveted az alábbi apró, mégis igen ügyes trükköket, és meglátod, hamarosan te leszel a kedvenc!

Az első benyomás döntő fontosságú!

Szerencsés helyzetben vagy, hogy most kezdesz az új munkahelyeden, hiszen tiszta lappal indulsz: ha jó benyomást keltesz az első napon, már félig megnyerted a játszmát. Ezért nagyon ügyelj arra, hogy pontosan érkezz, az első napon - csakúgy, mint a további több ezren - kifejezetten tilos elkésni. Ha megteszed, azzal igen rossz pontot szerzel a főnöknél.

Teendőidet, miután elfoglaltad a helyed, ne azzal kezdd, hogy gondosan kirakod a családi fotókat, és az asztalt se kezdd letörölgetni, ha az nem poros.
Inkább törekedj arra, hogy minél előbb beilleszkedj. Ha lehetőséged van rá, mindjárt az elején kérj segítséget ahhoz, hogy villámgyorsan megismerhesd a céget. Figyeld meg, milyenek a szokások - például a többiek hogyan oldják meg az étkezést, esetleg dohányzást, van-e büfé, vagy inkább kijárnak ebédszünetben, melyik vécét használják, van-e ruhásszekrény, illetve személyes fogasok benne. A továbbiakban tartsd magad ezekhez a szokásokhoz, és ne járj külön utakon.

Ha hibáztál, te hívd fel a figyelmet rá!

Ha a főnököd kifogásol ezt-azt, azzal nem a személyes szabadságodat nyirbálja, és nem a személyiségedet csorbítja, csupán segít megmutatni, beosztottként hol a helyed az adott gépezetben. Ha viszont valamit elrontasz, számíts rá, hogy leszúrás lesz a következménye. Hogy a főnököddel való viszony a jövőben kedvezően alakuljon, ilyen esetben - főként akkor, ha következményekkel jár az általad elkövetett hiba - a legegyszerűbb, ha elébe mész a dolgoknak, és a főnök elé tárod a hibát, magadtól. Semmiképpen ne próbáld meg másra hárítani az okot, az nagyon rossz pont! Fejezd ki sajnálatodat az ügy miatt, és biztosítsd arról, hogy a következőkben jobban figyelsz.

Soha ne tartsd vissza korszakalkotó ötleteidet!

Ha valami jó ötleted vagy korszakalkotó elképzelésed támadt, azt soha ne hallgasd el. Először azonban fogalmazd meg írásban, járd körül a miérteket, és az azért nem-eket.

Ha úgy véled, minden kétséget kizáróan jó, amit kitaláltál, írd le nagyon velősen, pontokba szedve, és ezután kérd meg a főnököt, hogy olvassa el. Ne lógj a nyakán, de ne is hagyd a beszélgetést hetekig elodázni. Ebben, mint oly sok minden másban, a főnök titkárnője óriási segítség lehet - persze hátramozdító is, ha akár egyszer is valamit elszúrsz nála, például rossz néven szólítod, vagy tegez, és véletlenül visszanénized.

Állj ki magadért - tisztelettudóan!

Ha létrejön a találkozó a főnökkel, véletlenül se viselkedj nagyképűen vagy lazán. Ne legyél túl erőszakos, ennek ellenére meg kell tudnod védeni az ügyet. Jó taktika, hogy nem vágsz a főnök mondataiba állandóan, hanem megvárod, míg végigmondja, és azután térsz vissza minden fölvetett gondolatára. Az összeszedettség és fegyelmezettség jele ez, ráadásul nagyon lehengerlő is, anélkül, hogy kioktatnád a főnököt. Ha a főnöknek vannak észrevételei, kritikai megjegyzései, kiegészítési javaslatai, köszönd meg azokat, és kérj újabb időpontot, amikorra az ezekre adandó válasszal visszajöhetsz.

Soha ne lépd át a határokat!

Úgy is kialakíthatsz jó kapcsolatot a feletteseddel, hogy megtartod a kellő távolságot. Legyen szó vállalati buliról vagy éppen magánrendezvényről, soha ne bratyizz a főnökkel, ha pedig férfi, ne kezdj el flörtölni vele!

Ha a főnök barátságos, kedves, természetesen mindezt viszonozd, de ne felejtsd: ez még abszolút semmire nem jogosít. Másnap nem veregetheted meg a vállát, és nem kérhetsz egy fél nap szabit, hivatkozva az előző estére - ha megteszed, garantáltan annyi a jó viszonynak.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Görög Ibolya előző könyve, a Protokoll - az életem nagy sikert aratott: egy éven belül négy kiadást ért meg. Abban a könyvben a Miniszterelnöki Hivatal korábbi protokollfőnöke parlamenti emlékeit írta meg, és alapos tájékoztatást adott a hivatalos viselkedés szabályairól.
A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben a kötetben a társas érintkezés ésszerű szabályait foglalja össze - az utcai viselkedéstől kezdve a kórházin át egészen az esküvőn betartandó szabályokig.

Kiadja az Athenaeum 2000 Kiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük