Apró, de biztos jelek, hogy nagyra értékel a főnököd
Előfordul, hogy egy apró mozdulat sokkal többet elárul minden szónál. A főnököd testbeszédéből megtudhatod, mennyire értékel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testbeszéd az ember érzelmi állapotának külső leképezése. Egy gesztus vagy mozdulat rávilágít egy-egy pillanatnyi érzésre. Akit például feszélyez, hogy hízásra hajlamos, az néha a tokabőrét ráncigálja. Egy nő, aki tudja, hogy a combja vastagabb, mint szeretné, lefelé simítgatja a ruháját.

Ezek a mozdulatok sokkal többet elárulnak az emberről, mint a szavak: a kutatások azt mutatják, hogy a nem verbális jelzések körülbelül ötször akkora erővel hatnak, mint a verbális csatorna jelei, és, ha a kettő nem vág egybe, az emberek - kiváltképp a nők - meg sem hallják a szót, csak a nem verbális üzenetre hagyatkoznak.

Ez a képesség jól jöhet akkor, amikor az igazságra vagy kíváncsi. A testbeszédet ráadásul hamisítani sem lehet, a fő gesztusok, az apró jelek és a kimondott szó közötti valószínű diszharmónia ugyanis elárulja a hamisítót. Így aztán néhány apró mozdulatból vagy gesztusból viszonylag biztosan következtethetsz arra, hogy a főnököd mennyire tartja a munkád - még akkor is, ha ezt szóban nem is feltétlenül hangoztatja olyan gyakran.

Az őszinte mosoly mindent elárul

Elsőként Guillaume de Boulogne francia tudós vizsgálta érdemben az arcizmok működését mosolygás közben, még a 19. század elején. Vizsgálataiból kiderült, hogy a mosolyhoz kétféle izomcsoportra van szükség: a járomcsonti izmok a szájszegleteket húzzák szét, ettől villan ki a fogsor, és duzzad meg az orca, míg a szem körüli izmok a szemsarkokat húzzák hátra, ettől szűkül össze a szem, és jelennek meg a szarkalábak. A járomcsonti izmok akaratlagosan működtethetők, a szem körüli izmok viszont az akarattól függetlenül működnek, a mosolygó szem ezért mindig őszinte érzelmeket tükröz.

Ha tehát arra vagy kíváncsi, a főnököd csak tetteti a mosolyát, vagy valóban őszinte a kedvessége, legelőször a szarkalábakat kell keresned. Elég hát egyetlen szarkalábas mosoly, hogy tudd, nagyon is értékeli a személyed vagy a munkád.

Az árulkodó, félrehajtott fej

A félrehajtott fej a behódoló gesztusok egyike, mert szabadon hagyja a torkot és a nyakat, és kisebbnek, kevésbé fenyegetőnek láttatja az embert. Az elsők között Darwin jegyezte fel, hogy az ember - akárcsak a kutya - félrehajtja a fejét, ha az érdeklődését felkelti valami.

Sokszor ezt a gesztust használják a nők, hogy kinyilvánítsák érdeklődésüket a nekik tetsző férfi iránt, de nem ritka, hogy a férfiaknál is előfordul ez a gesztus. Ha a főnököddel beszélsz, érdemes figyelned a fejtartását. Ha a fejét félrehajtja, előredől, és állát értékelő gesztussal a tenyerébe támasztja, akkor az teljes mértékben pozitív megítélést jelez.

Nem mindegy, hova ül!
Az Oregoni Egyetem kutatói megállapították, hogy a látótér jobb felén látottakból az ember háromszor annyi információt raktároz el, mint a bal félen észleltekből, ezáltal jellemzően a jobb oldalán ülőkre szinte egyáltalán nem figyel. Más kutatásaik azt mutatták, hogy több üzlet köttetik, ha az ügynök az ügyfél bal oldalán ül, mint akkor, ha a jobbon. Figyeld meg: ha jellemzően úgy alakul, hogy a bal oldaladon lévő helyre ül, tehát te a jobbján lévő helyre kerülsz, az egyértelmű jele az elismerésednek.

Amikor a kéz csak érinti az arcot

Gyakori gesztus az arc kézzel való megérintése, főképpen akkor, amikor az ember valakit hallgat. Ennek a gesztusnak számtalan változata van, melyek hőmérőként tájékoztatnak arról, hogy a hallgatóságodat mennyire érdekli az, amit mondasz. Ha egy megbeszélés során a főnököd a tenyerébe támasztja a fejét, az egyértelműen az unalom jele.

Kissé bonyolultabb, de hasonlóan árulkodó jel az állnak vagy az arcnak támasztott, zárt ököl, melyhez gyakran felfelé irányuló mutatóujj társul. Ez lehet pozitívan értékelő gesztus is, ám amint a kéz mintegy támasztékként kezd szolgálni a fej számára, azonnal elárulja: az érdeklődést csak mímeli a hallgató, valójában azonban untatják őt a hallottak.

Az őszinte érdeklődést az mutatja, ha a kéz könnyedén érinti csak az arcot, és egyáltalán nem támasztja a fejet. Amikor beszélsz a főnököddel, figyeld meg, hogy mit csinál a kezével. Ha az utóbbi gesztust alkalmazza, és eközben a mutatóujját sem emeli az ég felé, az jót jelent.

Cikkünk megírásában Barbara és Allen Peace A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük