Ilyen mértékben emelkedik az ápolók fizetése januártól: az EMMI jelentette be

A négylépcsős béremelési program utolsó állomása jön januárban.

nővér2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az MTI-vel. Azt írták, a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy 2022-ig jelentős mértékben növelje az egészségügyi szakdolgozók jövedelmét.

Az elmúlt években a közszférában nagymértékben nőttek az átlagkeresetek, és az egészségügy volt az első olyan terület, ahol 2010 után béremeléseket hajtott végre a kabinet - jegyezték meg, hozzátéve: 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszer annyit fog keresni, mint a béremelési program előtt.

Januárban jön a béremelési program utolsó lépcsője

A pénteken bejelentett ápolói béremelés, a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként jövő januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén. A béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal nőnek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva. Az ápolói béremelési program az eredeti négylépcsős ütemterv szerint zajlik, amely 2019-ben indult el. A januári béremelés a 2018-as illetményalaphoz képest 30 százalékos növekedést jelent.

nővér1
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Az első 8 százalékos béremelés 2019. július 1-jén volt, amikor a területi és iskolavédőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla alá, és már ők is nagyobb fizetést kaptak. Tavaly két lépcsőben nőtt tovább az egészségügyi szakdolgozók alapbére: január 1-jén 14 százalékos, míg november 1-jén újabb 20 százalékos alapbéremelés történt. A béremelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátási intézményben vagy az alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál. Az ápolói béremelésre 2016 és 2019 között 143 milliárd, 2020-ban 82 milliárd forintot fordítottak - olvasható a közleményben.

Kvíz: mit jelent az IR? Teszteld tudásodat az egészségügyben használt rövidítésekből

Az egészségügyi szakemberek számára egyértelmű a különböző betegségek, vizsgálatok rövidítése, ám a laikusok közül nem mindenki ismeri őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük