Rekordmeleget mértek az Antarktiszon: eddig lehetetlennek tartották a kutatók

Negyven fokkal van melegebb az Antarktiszon a megszokottnál, ez pedig rekordnak számít.

Antarktisz meleg
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A globális felmelegedés és a klímaváltozás az utóbbi években egyre láthatóbbá vált, és Magyarországon is érezhetően enyhébbek a telek, és forróbbak a nyarak. Az emberi tevékenység miatt elindult változás a sarkkörök szempontjából is rendkívül veszélyes, a tudósok folyamatosan a jég olvadásáról számolnak be.

Nemrég azonban újabb aggasztó adatot közöltek: már három napja rekordnak számító hőhullámot tapasztalnak a Déli-sark keleti részén, az ilyen jelenségeket eddig a tudósok pedig „lehetetlennek” és „elképzelhetetlennek” tartották.

Ilyen a hőmérséklet az Antarktiszon

- Ez az esemény teljesen példátlan, és felülmúlta az antarktiszi éghajlati rendszerrel kapcsolatos várakozásainkat - mondta Jonathan Wille, a franciaországi Université Grenoble Alpes poláris meteorológiát tanulmányozó kutatója. Wille szerint az Antarktisz keleti részén a hőmérséklet 40 Celsius fokkal a volt magasabb a megszokottnál, az eseményt pedig a Csendes-óceán északnyugati részén tapasztalható júniusi hőhullámhoz hasonlította, amely a tudósok szerint „gyakorlatilag lehetetlen” lett volna az ember okozta klímaváltozás nélkül.

antarktisz-meleg2
Fotó: copyright Jeff Miller / Getty Images Hungary

Az, hogy mit tekintenek „melegnek” Kelet-Antarktisz fagyos, kopár határai felett, természetesen relatív. Ahelyett, hogy a hőmérséklet -45 vagy -51 Celsius fok lenne, -18 fok vagy -12 fok közelében volt - de ez hatalmas hőség az antarktiszi mércével mérve. A jégtakaró közepén található orosz meteorológiai állomás, a Vosztok mérte eddig a világ leghidegebb hőmérsékletét, -89,2 fokot 1983. július 21-én, de arról is ismert, hogy soha nem figyeltek meg itt -30 foknál melegebb értéket - így az elmúlt napok adatai egyértelműen rekordnak számítanak.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Lenyűgöző színekben pompázó jéghegyek a sarkvidéken

Bár a legtöbb ember azt hinné, csak fehér jéghegyek vannak, a természet ennél sokkal játékosabb.

Lenyűgöző színekben pompázó jéghegyek a sarkvidéken: hogy lehet, hogy nem fehérek?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük