Ebben a házban bujkált Anne Frank és családja - Ma 92 éve született a lány, aki sohasem nőhetett fel
Anne Frank 1929. június 12-én született.

anna-frank-portre
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anne Frank minden bizonnyal a holokauszt legismertebb gyermek áldozata. Családjával Frankfurtból menekült Hollandiába Adolf Hitler 1933-as hatalomra kerülését követően.

Írónőnek készült, és bár a 16 születésnapját sem érhette meg, végül mégis valóra vált az álma. Naplóját, melyet 65 nyelvre fordítottak le, édesapja találta meg, miután a négytagú családból egyedüliként tért haza a koncentrációs táborból.

Ebben a házban bujkált Anne Frank

A Frank család már évek óta élt Hollandiában, amikor 1940 májusában a németek megszállták az országot. Ezt követően a zsidóknak sárga csillagot kellett viselniük, Anne és nővére pedig csak zsidó iskolába járhatott. 1942 júliusában Anne nővére, Margot munkatábori behívót kapott. Ekkor döntött a család a bujkálás mellett. Otto Frank két lányával és feleségével, Edithtel a családfő üzlete mögötti lakásban húzta meg magát egy éven át. Anne naplóját, mely mára a nácizmus borzalmainak mementója lett, 1942-ben a 13. születésnapjára kapta, és két éven át vezette. Az utolsó bejegyzés időpontja 1944. augusztus 1. Három nappal később elhurcolták a családot. 1944. szeptember 2-án rajta voltak az Auschwitzba induló vonaton. A lányokat innen tovább vitték a Bergen-Belseni koncentrációs táborba. Anne és Margot 1945 márciusában itt lelték halálukat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük