Ilyen filmet nézz, hogy könnyebben megtanulj angolul: a nyelvtanár hasznos tippjei

A filmnézés kényelmes megoldásnak tűnik, hiszen egy szórakoztató tartalom mellé rendeljük a nyelvleckét. De vajon tényleg hasznos?

Angol nyelvtanulás feliratos filmekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan sokféle módszerrel kísérleteznek, hogy elsajátítsák az angol nyelvet. Ezek közt akadnak szuperhatékonyak és kevésbé eredményesek is.

A filmnézés kényelmes megoldásnak tűnik, hiszen egy szórakoztató tartalom mellé rendeljük a nyelvleckét. De vajon tényleg hasznos? Erről kérdeztük a szakértőket.

Angol nyelvtanulás feliratos filmekkel

- Egy biztos: kizárólag feliratok olvasásából nem fogunk megtanulni angolul. A nyelvtanfolyam mellé azonban hasznos kiegészítő lehet. Nem a leghatékonyabb, de talán az egyik legélvezetesebb módja ez a tanulásnak - mondja Varga Brigitta, a Don’t Panic Nyelviskolahálózat angoltanulási szakértője.

Hozzáteszi azonban, hogy erre a célra nem érdemes például a legújabb Marvel-filmet választani. Az új filmek fogyasztása ugyanis soha nem lesz ugyanolyan élmény, mint magyarul, hanem annál jóval több “agymunkát” igényel a nézőtől.

- Inkább olyan filmet nézzünk, aminek a sztorija már nem újdonság számunkra, sőt, lehetőleg már százszor láttuk magyarul. Így nem kell a történésekre koncentrálnunk, helyette feltehetjük a kérdést: jé, ezt angolul tényleg így mondják? Emellett feltűnhetnek olyan finomságok is, mint a szereplők akcentusa, a szleng, vagy épp bizonyos szakterületek szókincse.

GettyImages-538666644
Fotó: filadendron / Getty Images Hungary

A nyelvtanár ugyanakkor azt is elmondja, ő annak idején rengeteget tanult a YouTube-os sminkvideókból angolul.

- Annyira érdekelt, hogy mindegy volt, milyen nyelven néztem. Ha valamit nem értettem belőle, motivált voltam rákeresni is. Ha van olyan érdekes tartalom a tanuló számára, amit nagyon szeretne fogyasztani, és sok érzelmet fektet bele, azáltal valóban tud fejlődni, építkezni. Egy új filmet viszont nem érdemes megnézni, és bosszankodni, hogy a felét nem értettük - mondja Varga Brigitta, a Don’t Panic Nyelviskolahálózat angoltanulási szakértője.

A nyelvtanulás e módját azonban a tanárok inkább már a közép-haladó szinttől ajánlják, amikor az alapszókincs megértése már nem jelent kihívást. Ehelyett megfigyelhetjük, milyen kifejezéseket használ akár egy ügyvéd, egy bűnöző, vagy bármilyen más szereplő, ezáltal is teljesebb képet kapva a nyelvről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

De mi a helyzet a legkisebbekkel, akik sokszor már az óvodától kezdve gyakorolják az angol nyelvet?

- Az én tapasztalatom szerint a mondókák, dalocskák inkább a kiejtésben segíthetnek, és pozitív hozzáállást alakíthatnak ki a nyelvtanulás iránt. Ahhoz azonban önmagában nem elegendőek, hogy a kicsik megtanuljanak belőlük angolul. Olyanról viszont már mi is hallottunk, hogy a gyerekek a Cartoon Networkről tanultak, manapság pedig a YouTube-ról. Ha egy mese összetettebb, sorozatszerű, akkor annyira beszippanthatja őket, hogy motiváltak lesznek megfejteni a szereplők mondandóját - emeli ki Brigitta.

A szakértők még hozzáfűzik: a másfél órás filmek helyett érdemesebb rövidebb részleteket vagy sorozatokat nézni. Ha pedig van olyan karakter, aki a szívünkhöz nőtt, akár azzal is eljátszhatunk, hogy egy napig hozzá hasonlóan “beszélünk” a fejünkben.

- Ha például kedveljük Sheldont az Agymenőkből, próbáljunk meg Sheldonként, az ő stílusában belső monológot folytatni angolul. Ez szórakoztat és fejleszt is - zárja Brigitta.

Sokan örülnek neki, pedig rosszul is elsülhet a kötelező nyelvvizsga eltörlése

Hosszú távon nagy problémákat okozhat, hogy 2024-től megszűnik a kötelező nyelvvizsga a leendő diplomásoknak.

Sokan örülnek neki, pedig rosszul is elsülhet a kötelező nyelvvizsga eltörlése

Hosszú távon nagy problémákat okozhat, hogy 2024-től megszűnik a kötelező nyelvvizsga a leendő diplomásoknak.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük