66 repülőgép és 9 hajó kereste hiába: ma 84 éve tűnt el Amelia Earhart, a repülés női úttörője
Máig nem tudják biztosan, mi történt Amelia Earharttal és Fred Noonannel.

amelia-earhart-repulo-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amelia Earhart neve valószínűleg senkinek sem ismeretlen. Biztos, hogy legalább tíz olyan amerikai filmet láttál már, melyben említették rejtélyes eltűnését.

A repülés női úttörője ugyanis olyan nehezen megmagyarázható körülmények között tűnt el a Csendes-óceán felett utolsó útja során, hogy a mai napig csak találgatnak, mi is történhetett valójában. 84 évvel ezelőtt, 1937. július 2-án veszett nyoma.

Amelia Earhart, a repülés női úttörője

Amelia Earhart 1897. július 24-én született Kansasban. 1920-ban utazott először repülőgépen, az út pedig szerelem volt első látásra. Ezt követően elkezdett pilótaleckéket venni, pár évvel később pedig megvette első repülőjét. 1930-ban 291 km/h-val női sebességrekordot, majd 1931-ben női magasságrekordot is felállított - 5624 méterrel. 1932 májusában egy kétmotoros Lockheed Vega repülővel a világon első női pilótaként átrepülte az Atlanti-óceánt. Earhart előtt ez pusztán egy pilótának, Charles Lindberghnek sikerült, 1927-ben. Ez az út tette igazán ismertté világszerte. De az 1935. január 11-én megkezdett Hawaiitól Kaliforniáig tartó repülése is óriási sikernek számított - mivel az előtte próbálkozók mind a tengerbe zuhantak ezen az úton.

Utolsó útjára 1937. június 1-jén indult Fred Noonan másodpilótával egy Lockheed Electra típusú géppel. Miamiban szálltak fel, és a csendes-óceáni térségen áthaladva akarták a Földet megkerülni. Épp a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigeten szerettek volna leszállni, ám viharba kerültek, üzemanyaguk erősen fogyott, a földi irányítás elveszítette a rádiókapcsolatot velük. Amelia Earhart és Fred Noonan soha többé nem kerültek elő.

Nyomtalanul tűntek el

Az amerikai haditengerészet összesen 66 repülőgépet és 9 hajót küldött a felkutatásukra, ám sem roncsokat, sem üzemanyagfoltokat nem találtak sehol. Június 18-án feladták a keresést. Később Amelia férje, George P. Putnam saját pénzből további kutatásokat finanszírozott, ám 1937 októberében feladták a reményt. 1939. január 5-én halottá nyilvánították őket.

A legelfogadottabb teória szerint a gépen navigációs hiba lépett fel, elkerülték a Howland-szigetet, üzemanyaguk kifogyott, és a roncsok ma is valahol a Csendes-óceán mélyén lehetnek. Egy másik népszerű elképzelés szerint japán felségterületen szálltak le, ahol fogságba estek, majd itt haltak meg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük