Fontos kérdésben változhatott meg Kína véleménye: az egész világot érinti a döntés
Hamarosan talán egyetlen ártatlan élőlénynek sem kell szenvednie: végre szabályozzák az állatkísérleteket.

laboratorium
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az állatkísérlet-mentes tesztelési módszerek hosszú ideje biztosítottak és ismertek, sajnos napjainkban is több vállalat használ élő állatokat termékfejlesztései során. Mind közül a legrosszabb Kína, ahol jogszabályi előírás a külföldön gyártott kozmetikumok állatokon való tesztelése.

A dolgok szerencsére változni látszanak, ugyanis egyre több márka tagadja meg a szépségápolási termékek értékesítését, ahogy a fogyasztók is bojkottálják a Kínában értékesített márkákat. Ezzel az ország vezető pozíciója veszélybe került a kozmetikai piacon, Kína pedig kezd más lehetőségek felé fordulni.

Miért van szüksége Kínának állatkísérletekre?

- Az idők során Kína rossz hírnevet szerzett a rossz minőségű termékek és hamisítványok értékesítésével - mondta April Guo, a CIRS-Chemical Inspection and Regulation Service kozmetikumok szabályozásáért felelős menedzsere.

A Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatal által jóváhagyott laboratóriumok többségében előnyben részesítik az állatkísérleteket, mert nem rendelkeznek elegendő szakképzett munkaerővel, akik elvégezhetnék az alternatív módszereket. Magyarán, ha egy cég a világ bármely tájáról Kínában is a boltok polcaira szeretne kerülni, vállalnia kell, hogy termékeit állatokon tesztelik.

Még 2014-ben az ország bejelentette, hogy olyan laboratóriumokat fognak fejleszteni, melyekben a belföldön gyártott körömápolási termékek, valamint az illatszerek gyártásánál eltekintenek az állatkísérletektől. 2016-ban pedig elfogadták az első állatmentes vizsgálatot, és közös laboratóriumot nyitottak az amerikai In Vitro Sciences Intézettel. Az intézmény munkatársai megtanítják a kínai kutatókat a rekonstruált bőrsejtek használatára - ez annyit tesz, hogy mesterséges bőr helyett élő szöveteket használnak, miközben 3D-s, kifinomult módszerekkel rekonstruálják az emberi bőrt.

Mitől kegyetlenségmentes egy termék?

Ahhoz, hogy egy kozmetikum cruelty-free, azaz kegyetlenségmentes jelölést kapjon, három szempontnak kell teljesülnie. Először is, a végső terméket nem tesztelhetik állatokon. Másodszor, a készítmény összetevői sem képezhetik állatkísérlet alapját. Végül a gyártó nem forgalmazhat olyan országban, ahol törvény írja elő az állatokon történő tesztelést. Ha szeretnél erről még többet megtudni, ezen az oldalon segítenek eligazodni a tesztmentes rendszerekben, illetve különbséget tenni a "nyuszis" logók között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Állj ki te is a jó ügyért!

Márciusban több befolyásos személyiség, köztük politikusok, vállalatvezetők, tudósok és hírességek is csatlakoztak a Cruelty Free International felhívásához, és aláírták azt az EU-s vezetőknek szóló levelet, melyben felszólítják az Európai Uniót, hogy globálisan vessenek véget az állatkísérleteknek. Ha sikerül nyolcmillió aláírást gyűjteni, a kérelmet eljuttatják az ENSZ-nek. A petíciót te is aláírhatod, majd megoszthatod a világgal, hogy mások is követhessék a példádat.

Ezt is szeretjük