Hogyan pályázz meg egy állást, hogy nagyobb sikerrel járj? 3 egyszerű lépés
Egy állás megpályázásakor a legapróbb részletek is számítanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenlegi gazdasági helyzet még mindig erősen meghatározza a munkaerőpiacot, egy ember állására akár több tucatnyian is jelentkeznek, ami lényegesen csökkenti az esélyeidet.

Ha azonban foggal-körömmel szeretnél egy állást, ajánlunk néhány egyszerű tippet, ami segíthet abban, hogy nagyobb sikerrel járj.

Legyél egyedi!

Ahhoz, hogy esélyed legyen egy állást elnyerni, mindenképpen személyes találkozóra van szükség, ez azonban az önéletrajzodon múlik. Tulajdonképpen ez az önmagadról adott személytelen és száraz jellemzés alapozza meg mindazt, ami a későbbiekben történik, ezért nagyon fontos, hogy olyan önéletrajzot írj, ami emlékezetes.

Nem a Doktor Szöszi-féle illatosított, rózsaszín papírra gondolunk, bár tény, hogy egy halványabb szín - például egy harmonikus zöld vagy egy meleg, sárgás tónus - nyugodt és kiegyensúlyozott személyiségre vall. Sokkal inkább az a fontos, hogy ne a sablonos CV-t küldd el, amit mindenki más is.

Persze azok, amiket az állásközvetítő oldalakon találsz, jó kiindulási alapnak számítanak, de ne egy az egyben ilyet küldj el. Legyen benne valami plusz, ami felkelti a HR-es figyelmét, nem beszélve a jó fotóról, ami szintén sokat nyom a latban. Korábbi cikkeinkből megtudhatod, melyek azok a klisék, amiket kerülni kell, illetve azt is, melyek a legmeghatározóbb szófordulatok.

Motivációs levél

A legtöbb állásajánlatban kifejezetten kérik, hogy az önéletrajz mellé csatolj motivációs levelet. Tudnod kell, hogy ez nem véletlen - sokkal jobban érdekli őket a személyiséged, illetve az, hogy alkalmas vagy-e a munkára, mint az iskoláid tételes felsorolása. Ezért nagyon fontos, hogy megtanulj profi motivációs levelet írni, ami felkelti a HR-es munkatárs figyelmét.

Így írd meg!

A jó motivációs levél titkába Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó avat be. Nézd meg videónkat!

Az elején tisztázzuk, hogy a motivációs levél nem az önéletrajz kibővített változata. A jó motivációs levél három fontos dolgot taglal: honnan szereztél tudomást az állásról, miért vagy alkalmas erre a pozícióra és azt, hogy bízol a személyes találkozásban, mindezt körülbelül fél oldalban. A HR-esek több tucatnyi ilyen levelet elolvasnak egy pályázat kapcsán, ha tehát emlékezetes akarsz maradni, fontos, hogy minden lényegi információt megírj, amire kíváncsiak lehetnek, mégpedig egyedien. Korábbi cikkünkben szintén részletesen írunk arról, hogy milyen a jó motivációs levél!

Légy jól informált!

Ha szerencséd van, és alkalmad nyílik a személyes találkozásra, akkor már csak rajtad múlik, hogyan tudod eladni magad. Azt nyilván nem kell mondani, hogy a megfelelő öltözékben jelenj meg az interjún, ahogyan azt sem, mennyire fontos, hogy határozottan és magabiztosságtól telve lépj a HR-es porondjára.

Gondolj úgy a munkahelyre, mint egy piactérre, ahol jelen pillanatban te vagy az eladó és az áru is egyben. Neked kell ismertetned a pozitívumaidat, hogy miért is járnak jól, ha téged választanak, és itt kell belecsempészned a mondandódba azt is, hogy mennyire jól informált vagy a céggel kapcsolatban. Ez plusz pontot jelent, mert azt sugallja, hogy valóban érdekel az adott munkahely, és minden vágyad oda bekerülni.

Ezt is szeretjük