Ezt akarja látni a HR-es a motivációs leveledben

Így írd meg, hogy biztosan visszahívjanak

A motivációs levél személyes ízt ad a pályázatodnak, és sok múlik rajta.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság a legtöbb álláshirdetésben amerikai típusú önéletrajzot várnak - tehát nem összefüggő szövegben kell leírnod a jártasságaidat és tapasztalataidat, hanem egy könnyen és gyorsan áttekinthető adatfelsorolás formájában.

A személyes ízt és a többletinformációt a motivációs levélből szűri le a pályáztató - ennek megírása azonban még mindig sokakat zavarba hoz. Ha szeretnéd, hogy a HR-es azt lássa a kísérőleveledben, amit látni akar, és az önéletrajzod az esélyes pályázók kupacába kerüljön, mindenképpen ügyelj az alábbi szempontokra.

Már az elején eldől

A motivációs levél mindig megszólítással kezdődik, és már itt megalapozhatod, hogy a pályáztató milyen képet formál rólad. Ne feledd, a levél nem egy pozíciónak vagy osztálynak szól, hanem egy hús-vér embernek.

Ha szükséges, érdeklődj a pályázatban megadott telefonszámon, hogy kinek kell küldened a leveledet. Inkább betűztesd le a nevét, mint hogy rosszul írd a levélben: mindenki hiú, és ha helyesen látja a nevét egy papíron, az szimpátiát ébreszt benne, míg ellenkező esetben a pályázatod könnyen más elbírálás alá eshet.

Kerüld a hölgyem, uram, osztályvezető úr, osztályvezető asszony megszólításokat, mert ezzel a levél személytelenné válik.

Röviden, de hatásosan

Fontos, hogy a motivációs levélben ne nyújtsd hosszúra a mondanivalódat, a levél tartalma ne haladja meg az egy oldalt. Gondolj bele, hogy a HR-esnek hány hasonló irományt kell végignéznie - valószínűleg nem lesz kedve hosszú körmondatokat vagy felesleges töltelékgondolatokat olvasgatnia.

A levél első szakaszában térj ki arra, honnan szereztél tudomást az állásról, és mindenképpen jelöld meg a pontos munkakört, illetve, ha van, a referenciaszámot is. Egy nagyobb cégnél sokszor egyszerre több állást is kiírnak, a HR-esnek pedig sem kedve, sem ideje nem lesz arra, hogy kinyomozza, te melyik munkára pályázol éppen.

A kifejtő részben részletezd, miért is jelentkezel erre az állásra - itt jöhetnek a személyiségjegyek, a tapasztalatok, illetve az, hogy mi motivál erre a munkára, milyen kihívásokat látsz benne, és miért érzed úgy, hogy alkalmas lennél a pozíció betöltésére. Ne kisebbítsd az érdemeidet, de az öntömjénezés vagy a cég ajnározása is felesleges. Maradj tárgyilagos, és lehetőleg ne engedd a mondandódat egy fél oldalnál hosszabbra nyúlni.

A levél vége mindenképpen legyen pozitív, írd le, hogy bízol a személyes találkozásban, a szignód alá pedig illeszd oda az elérhetőségeidet is, hogy a HR-esnek könnyebb dolga legyen.

Plusz egy apróság

Gyakori hiba, hogy a jelentkezők a sablonos "ezúton szeretnék jelentkezni" formulával kezdik a kísérőlevelet. Fölösleges feltételes módot használnod, hiszen nem csupán szeretnél, éppen jelentkezel az állásra - a kijelentő mód magabiztosságot és céltudatosságot sugall.

Cikkünk megírásában Hatházi Alexa, Körösi Márta és Krista Zita Álláskeresők útikönyve című könyve segített, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük