Ezt akarja látni a HR-es a motivációs leveledben

Így írd meg, hogy biztosan visszahívjanak

A motivációs levél személyes ízt ad a pályázatodnak, és sok múlik rajta.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság a legtöbb álláshirdetésben amerikai típusú önéletrajzot várnak - tehát nem összefüggő szövegben kell leírnod a jártasságaidat és tapasztalataidat, hanem egy könnyen és gyorsan áttekinthető adatfelsorolás formájában.

A személyes ízt és a többletinformációt a motivációs levélből szűri le a pályáztató - ennek megírása azonban még mindig sokakat zavarba hoz. Ha szeretnéd, hogy a HR-es azt lássa a kísérőleveledben, amit látni akar, és az önéletrajzod az esélyes pályázók kupacába kerüljön, mindenképpen ügyelj az alábbi szempontokra.

Már az elején eldől

A motivációs levél mindig megszólítással kezdődik, és már itt megalapozhatod, hogy a pályáztató milyen képet formál rólad. Ne feledd, a levél nem egy pozíciónak vagy osztálynak szól, hanem egy hús-vér embernek.

Ha szükséges, érdeklődj a pályázatban megadott telefonszámon, hogy kinek kell küldened a leveledet. Inkább betűztesd le a nevét, mint hogy rosszul írd a levélben: mindenki hiú, és ha helyesen látja a nevét egy papíron, az szimpátiát ébreszt benne, míg ellenkező esetben a pályázatod könnyen más elbírálás alá eshet.

Kerüld a hölgyem, uram, osztályvezető úr, osztályvezető asszony megszólításokat, mert ezzel a levél személytelenné válik.

Röviden, de hatásosan

Fontos, hogy a motivációs levélben ne nyújtsd hosszúra a mondanivalódat, a levél tartalma ne haladja meg az egy oldalt. Gondolj bele, hogy a HR-esnek hány hasonló irományt kell végignéznie - valószínűleg nem lesz kedve hosszú körmondatokat vagy felesleges töltelékgondolatokat olvasgatnia.

A levél első szakaszában térj ki arra, honnan szereztél tudomást az állásról, és mindenképpen jelöld meg a pontos munkakört, illetve, ha van, a referenciaszámot is. Egy nagyobb cégnél sokszor egyszerre több állást is kiírnak, a HR-esnek pedig sem kedve, sem ideje nem lesz arra, hogy kinyomozza, te melyik munkára pályázol éppen.

A kifejtő részben részletezd, miért is jelentkezel erre az állásra - itt jöhetnek a személyiségjegyek, a tapasztalatok, illetve az, hogy mi motivál erre a munkára, milyen kihívásokat látsz benne, és miért érzed úgy, hogy alkalmas lennél a pozíció betöltésére. Ne kisebbítsd az érdemeidet, de az öntömjénezés vagy a cég ajnározása is felesleges. Maradj tárgyilagos, és lehetőleg ne engedd a mondandódat egy fél oldalnál hosszabbra nyúlni.

A levél vége mindenképpen legyen pozitív, írd le, hogy bízol a személyes találkozásban, a szignód alá pedig illeszd oda az elérhetőségeidet is, hogy a HR-esnek könnyebb dolga legyen.

Plusz egy apróság

Gyakori hiba, hogy a jelentkezők a sablonos "ezúton szeretnék jelentkezni" formulával kezdik a kísérőlevelet. Fölösleges feltételes módot használnod, hiszen nem csupán szeretnél, éppen jelentkezel az állásra - a kijelentő mód magabiztosságot és céltudatosságot sugall.

Cikkünk megírásában Hatházi Alexa, Körösi Márta és Krista Zita Álláskeresők útikönyve című könyve segített, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük