4 dolog a sikeres béralkuhoz: így kaphatsz magasabb fizetést

Ha ismered az érdekérvényesítés fegyvereit, kialkudhatod a legnagyobb összeget.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legtöbbször csak az álláskeresés utolsó körében bukkan fel a pénzkérdés, amikor már szinte biztosra veheted, hogy a befutók közé kerültél, vagyis potenciális alkalmazottként számol veled a munkáltató.

Egy rosszul felépített stratégiával viszont könnyen ráfagyhat a mosoly az arcodra: ha belenyugvóan rábólintasz a cég első ajánlatára, nyilvánvalóvá teszed, hogy kevesebbel is beéred.

A zöldfülű állásvadász a bértárgyaláson rögtön szemet szúr a HR-esnek, és eleve hátrányosabb alkupozícióból indul. Így vidd magasabbra a limitet anélkül, hogy túllőnél a célon!

Mi kerüljön a CV-be?

Sokszor már a benyújtandó pályázatnál kérik a bérigény megjelölését a munkáltatók.

Ebben van a legnagyobb rizikó, ugyanis látatlanban nagyon nehéz belőni a megfelelő összeget: ha a fizetési igényed túlszárnyalja a cég kereteit, máris kiestél az esélyesek köréből, ha pedig szerénységed bizonyításaképp túl óvatos becsléssel indulsz, a másik fél ezt tartja majd mérvadónak, tehát már az elején elbuktad a lehetséges álombért.

Ha képben vagy a pozíciót és a munkakört illetően, vagyis ismered a területen jellemző átlagfizetéseket, akkor ehhez alkalmazkodva adj meg egy sávot, de mindig tedd hozzá, hogy a bérezéssel kapcsolatos elképzeléseid rugalmasak, és változhatnak, ha részletesebben megismerheted a munkakört és a juttatási csomagot.

A jó időzítés

A pályázók sokszor bizonytalanok abban, mikor hozzák szóba a pénzügyeket az interjún, vagy egyáltalán megéri-e kezdeményezni a témát. Néhány cégnél rossz döntésnek, gyenge önmenedzsmentnek tudják be, ha a jelölt közömbösnek mutatkozik a fizetés témában, és hagyja magát sodródni az eseményekkel.

A karrier-tanácsadók mégis inkább arra buzdítanak, hogy várj, amíg a személyzetis rátér a bérkérdésre. Ez általában az interjú utolsó harmadában jön el, ami egyáltalán nem baj. Ha kisvártatva letámadod őt a fizetési elvárásaiddal, azt a látszatot keltheted, hogy elsősorban a pénz, és nem a munka motivál. Sőt, ha a felvételiztető más gyakorlat szerint halad, és már az elején bedobja a témát, lehetőleg késleltesd a választ, mert neked is szükséged lesz arra a fél interjúnyi időre a döntéshez.

Rámenős vagy szerény?

Ha a személyzetis első ajánlatával megindul az egyezkedés, a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az, hogy gondolkodás nélkül rábólintasz. Emögött rendszerint az a félelem dolgozik, hogy a cég esetleg már csak anyagi megfontolásból is a kezelhetőbb jelöltet választja majd, aki megelégszik az ajánlott összeggel.

Ha azonban úgy érzed, egy magasabb összeg reálisabb lenne a pozícióért, vagy a szakmai tapasztalatod alapján többet is kaphatnál, nem kell elfogadnod az első ajánlatot. Ha egyébként jónak tartanak, hajlandóak lesznek változtatni a feltételeken, tehát újra nekivághattok az egyezkedésnek.

Ám hasonlóan veszélyes lehet az is, ha valaki körömszakadtáig ragaszkodik a saját elképzeléséhez, és túlzottan erőszakosan érvel a több pénz mellett. Ha elhangzik a végső ajánlat, inkább kérj pár napos gondolkodási időt, ezzel megfontoltnak tűnsz a szemükben, de persze éreztesd, hogy komolyan érdekel az állás.

Mennyit kérhetsz maximum?

A HR-es rákérdezhet arra, mennyit keresel a jelenlegi munkahelyeden. Bár ezt a választ nem nagyon tudod elmaszatolni, mégis ügyelj, hogy mielőbb szakadjatok el a témától, mert a cégnek mindenképp érdeke lesz a bérösszeget alacsonyan tartani, így nagy eséllyel ezt lövi be kiindulási alapnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a saját költségvetésed alapján kiszámolod, mennyi az a minimum, amire szükséged van, és ezt összehangolod a munkakörben átlagosnak mondható fizetésekkel, már megvan a bérminimum, amelynél lejjebb semmiképp ne menj. De az álmodozásnak sem árt határt szabni: ha aránytalanul nagy összeget mondasz, pökhendinek tűnhetsz, és aligha fognak komolyan venni. A reális alkuplafon a jelenlegi nettó jövedelmedből kiindulva maximum 25-30%-kal lehet több, ha pedig a cég ajánlatára szeretnél rálicitálni, legfeljebb 10-15%-kal ugord meg az összeget.

Ezt is szeretjük