Fotó: az NGM szerint még mindig 265 forint az euró

Az NGM milliós adósságnyomás-mérője szerint az "eredeti euróár" 265 forint. Áprilisban került utoljára ennyibe a valuta.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 16 éves csúcson járt az államadósság, amely 2011. szeptemberének végén a GDP 82,6%-át tette ki. A jelentésből kiderül, ennél magasabb szinten csak 1995-ben járt ez a mutató - legalábbis az a mutató, amit az MNB használ, a Nemzetgazdasági Minisztérium egymillió forintért fejlesztett mutatója egészen mást mutat: az adósságnyomás-mérő szerint tavaly február óta 5,08%-kal csökkent az államadósság, amely GDP-hez mért aránya 76,1%.

A különbség abból adódik, hogy az NGM "rendszeresen frissített adósságmutatója" 265,5 forintos euróval számol, amely szerintük az "eredeti" euróérték.

Az euró viszont már rég járt ezen a szinten, hétfő délután például 314 forintba került. Az MNB adatai szerint utoljára az április havi átlag volt 265,36 forint, novemberben már átlagosan 309,8 forintba kerül egy euró.

Selmeczi: Gyurcsány a hibás

Mint az az MTI összeállításából kiderül, az elemzők egyetértettek abban, hogy a forint gyengülése okozhatta az államadósságra vonatkozó csúcsot. Az államadósságot ugyanis forintban számolják el, azonban az állomány csaknem fele devizában van.

Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő közölte, az előző kormányokat okolja a helyzetért. Selmeczi elmondta, Magyarország és a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy a Gyurcsány-korszak nyolc éve alatt a szocialista kormányok a végletekig eladósították hazánkat.

Hozzátette, az MNB-s "nyilatkozatokban" az almát a körtével akarják összehasonlítani, a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig - "és ez a szocialista kormányok egyik nagy bűne" - devizában van.

VG: azért a forint se magától gyengült

A Világgazdaság viszont rávilágított arra is, hogy a forint gyengülését nem lehet a jelenlegi kormány működésétől függetlenül kezelni. A lap azt írja, a forint elmúlt hónapokban elszenvedett gyengülése két tényezőre vezethető vissza: egyrészt, érdemben romlott a nemzetközi befektetői környezet, másrészt a kormányzat gazdaságpolitikai lépései miatt - végtörlesztés, új MNB-törvény - is esett a forint. 

- Két hitelminősítő is befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot, amely további leértékelődési nyomás alá helyezte a magyar eszközöket. A Standard & Poor's nagyrészt a kormányzat gazdaságpolitikájának kiszámíthatatlansága miatt lépett - írja a lap, hozzátéve, hogy az IMF-megállapodással kapcsolatos bizonytalanságok miatt pedig továbbra is leértékelődési nyomás alatt lehet a forint. 

MSZP: felháborító és gyomorforgató

Az MSZP közölte, "felháborító és gyomorforgató", ahogy majd két év kormányzás után még mindig az előző ciklusra "mutogat" Selmeczi Gabriella. Hozzátették, az államadósság mértéke 8 év alatt jelentősen nőtt, ám a párt szerint ehhez nagymértékben hozzájárult a döntően fideszes önkormányzatok adósságállománya.

- A Bajnai-kormány felhalmozott tartalékait és a 3 millió ember megzsarolásából származó 3 ezer milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyont eltapsoló kormány semmilyen eredményt nem tud felmutatni az államadósság elleni harcban. Sőt! Számítások szerint a nyugdíjmegtakarítás nélkül a tavalyi államháztartási hiány 5,4 százalékos - tették hozzá.

OLVASD EL EZT IS!

  • változás
  • belföld

Új adók tömkelege jön!

Ezt is szeretjük