Mi vár ránk január 1-jétől?

Változó támogatási rendszerek

A gyerek életkorától is függhet a családi pótlék összege, és ismét igénybe vehető lesz a szocpol.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jövő évi költségvetés ismertetésekor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette, 2012-ben nem emelkedik a gyes és a gyed összege, viszont újra elérhető lesz a szocpol, és támogatott forinthiteleket is kaphatnak a családosok. Az új otthonteremtési programmal a kormány az államilag támogatott otthonteremtést kívánja visszahozni, melyre 6,5 milliárd forintot szánnak a jövő évi költségvetésből.

A program lényege, hogy a gyermeket nevelő, illetve a gyermeket vállaló családok vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, de kamattámogatást is igényelhetnek új és használt lakás építéséhez. A KDNP viszont a családtámogatási rendszer megreformálását szorgalmazza, vagyis, ha elfogadják az általuk benyújtott törvénytervezetet, többek között a családi pótlék is módosulhat.

Gyes, családi pótlék

A családok támogatásáról szóló törvény legutóbb 2010. augusztus 1-jétől, illetve 2011. január 1-jével változott. Ennek értelmében a családi pótlékon belül a nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válásáig jár. Ezt követően iskoláztatási támogatás kapható a tankötelezettség teljes időtartamára.

Továbbtanuló esetén a támogatás annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben 20. életévét betölti. A családi pótlék a szülők között 50-50%-ban megosztható, ha egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket. Az iskoláztatási támogatás azonban megvonható, ha egy tanév alatt a gyermek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az 50 órát.

A KDNP törvénytervezete csupán abban tér el, hogy a gyermek életkorától teszi függővé a családi pótlék összegét, vagyis egy kamasz után így több pénz járhat, mint egy kisgyermek nevelése esetén.

Továbbá szigorításokra is számítani lehet, mert a törvény a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy a szülők kizárólag a gyermekükre költsék a támogatást. Az ombudsman azt kifogásolta, hogy a családtámogatási törvény alapján összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, és más állami támogatásoktól is elesnek az élettársi kapcsolatban együtt élő nagycsaládos szülők, mint azok, akik összeházasodtak. Ezért olyan módosítást kért, mely a gyermekek jogait helyezi középpontba.

A gyes havi összege továbbra is azonos marad az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, ami 2011-ben bruttó 28 500 forintot jelentett. A kormány a jövő évben sem tervezi emelni a gyes összegét, mely a gyermek hároméves koráig igényelhető.

Ám a törvénymódosítás abban jelenthetne könnyebbséget a gyermekvállaló nők számára, hogy a korábbi gyes melletti munkavégzés korlátozásával ellentétben kötelezővé tenné a szülésből visszatérő kismama részmunkaidős foglalkoztatását, ha az kéri. A munkáltatókat járulékkedvezménnyel szorgalmaznák arra, hogy részmunkaidőben alkalmazzák a gyesen lévő anyukákat.

Otthonteremtés, lakásfenntartás

Az új évben visszatér a szocpol, de szigorúbb feltételekhez fogják kötni. Az kaphat egyszeri vissza nem térítendő támogatást, akinek nincs lakása, ám csakis új lakás építésére vagy vásárlására költheti.

Gyermekszámtól és lakásmérettől függ majd az összeg meghatározása, mely 800 ezer forinttól 2,5 millióig terjedhet. Ám az igényléstől számítva legalább egy szülőnek legalább hat hónapja tartó munkával kell rendelkeznie, illetve nem lehet közüzemi tartozása a családnak.

A szociálpolitikai kedvezmény elbírálása során nemcsak a gyermekek számát, hanem az otthonok energetikai besorolását is figyelembe fogják venni. A kormány tervei szerint kamattámogatott, forint alapú lakáshiteleket is kaphatnak majd a családosok. A kamattámogatás sávos lesz, vagyis az állampapírhozamok és a gyerekszámok határozhatják meg a mértékét.

A lakásfenntartási támogatás sokkal egyszerűbb lesz, mint eddig. Újításnak számít, hogy a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is jogosultak lesznek a kedvezményre, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

Akik eddig igénybe vehették a támogatást, továbbra sem esnek el a segítségtől, amit a jövedelemhatár emelése biztosít számukra. A juttatás fordítható lakbérre, közös költségre, csatornahasználati díjra, áram-, víz- és gázfogyasztás költségeire, fűtéstámogatásra, valamint szemétszállítási kiadásokra.

A mértékéről azonban az önkormányzat dönt, melynek megállapításához jövedelem- és vagyonvizsgálatot végeznek.

Ezt is szeretjük