20 millió illegális terhességmegszakítás évente
Ide vezet az abortusz szigorítása, tiltása
A tiltás nem hatásos, sőt, épp ellenkezőleg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A születéstervezést támogató Center for Reproductive Rights vizsgálata szerint az évi 20 millió engedély nélkül végrehajtott magzatelhajtás többségét azokban az országokban végzik, melyek szabályozása szigorúbban rendelkezik a nők reproduktív jogairól.

A Center for Reproductive Rights kutatásához számos ország jogrendszerét elemezte. Vizsgálatuk szerint az elmúlt közel húsz évben 26 országban enyhültek az abortusz végrehajtásának feltételei, közöttük Albániában, Kambodzsában, Kolumbiában, Etiópiában.

Ugyanezen időszak alatt viszont négy államban - El Salvador, Japán, Nicaragua és Lengyelország - szigorúbb szabályozást vezettek be.

A kutatók szerint általánosságban kijelenthető, hogy Közép- és Dél-Amerika, Afrika és a Közel-Kelet államai azok, ahol hagyományosan szigorúbb az abortuszt érintő szabályozás. Ezzel ellentétben Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában könnyebb feltételek mellett végezhető ilyen beavatkozás.

Az abortuszhoz való jogot támogató szervezet szerint évente mintegy 20 millió abortuszt hajtanak végre világszerte engedély nélkül, titokban, mely beavatkozások többségére a ridegebb jogrendszerű államokban kerül sor.

Nálunk csak plakátoltak eddig

Hazánkban csak a Jobbik szorgalmazza az abortusz szigorítását, az illetékes államtitkárság utcai kampánnyal kínált alternatívát a nőknek: az abortusz helyett az örökbeadást. A kampány botrányba fulladt, mert kiderült, hogy az EU-tól nem arra kaptuk a pénzt, hogy az örökbeadást propagáljuk az abortusszal szemben.

Hazánkban évek óta 40 ezer körül van a művi terhességmegszakítások száma, 2009-ben összesen 42 256 abortuszt végeztek, 2010-ben pedig ez a szám 39 338-ra csökkent. Vagyis az abortuszok száma nem emelkedett drasztikusan, a kormány valószínűleg azért próbálja meg visszaszorítani a számot, mert hazánkban demográfiai válság van.

Ezt is szeretjük