Veszélyes, egzotikus ragadozót fogtak a Balatonnál: így kerülhetett oda

Az állat Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel.

Aligátorteknős a Balatonnál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aligátorteknőst fogott Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból. 

Aligátorteknős a Balatonnál

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki a mai napon Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg, fogalmazott az Időkép.

A portál megkeresésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője elmondta, hogy egy kifejlett hím példány akár 70-80 centiméter hosszúra is megnőhet, és nagyobb állatokat is elejthet. 

GettyImages-174522307 (1)
Fotó: Mark Newman / Getty Images Hungary

Az aligátorteknős (Chelydra serpentina) az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területén őshonos, de a felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európában, így Magyarországon is felbukkannak időnként. Egy tavalyi észlelésről például mi is beszámoltunk itt.

Az aligátorteknősök meglehetősen nagy tűrőképességűek, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban, és inváziós fajjá is válhatnak, éppen ezért tilos őket szabadon engedni. 

A hétvégén kifogott aligátorteknős a Teknős Parkban kapott új otthont. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Milliós büntetést is kaphatsz, ha nem tartod be ezt a tilalmat! Hétfőtől már Budapesten is életbe lép

Erről mindenkinek tudnia kell!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük