Ne beszélj chatbottal, ha ezt tapasztalod! Szakértők tettek közzé figyelmeztetést

A chatbotokkal való beszélgetés nem mindig biztonságos, intő jelekre figyelmeztettek a szakértők.

Veszélyes chatbotok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chatbotok használata egyre elterjedtebbé válik, legyen szó ügyfélszolgálatról, online vásárlásról vagy egyszerű beszélgetésekről. Azonban a biztonsági szakértők figyelmeztetnek: nem minden chatbot megbízható, és vannak jelek, amikre különösen oda kell figyelni. Az Egyesült Államokban a biztonsági szakértők, köztük Simon Newman, a Cyber London és az International Cyber Expo Advisory Council társalapítója, fontos tanácsokat osztottak meg a TheSun oldalán chatbotok használatával kapcsolatban.

Veszélyesek lehetnek a chatbotok

Az AI-alapú chatbotok, mint például az OpenAI ChatGPT-je vagy a Google Gemini, hatalmas segítséget nyújthatnak a mindennapi feladatok elvégzésében. Ugyanakkor a kiberbűnözők is kihasználhatják ezeket a technológiákat, hogy hamis chatbotokkal megtévesztő információkat szerezzenek.

Veszélyes chatbotok 2
Fotó: Carol Yepes / Getty Images Hungary

Newman szerint a fogyasztóknak nehéz felismerni a különbséget a legitim vállalatok által fejlesztett chatbotok és a bűnözők által készített hamis chatbotok között.

- A legjobb tanács az, hogy legyünk óvatosak. Ha egy bank chatbotját használjuk, hívjuk fel a bankot, és kérdezzük meg, mennyire biztonságos az, és milyen információkat kér majd tőlünk - mondta Newman.

A hamis chatbotok felismerése

Helyesírási hibák: figyelj a weboldalak címében vagy a chatbot üzeneteiben előforduló helyesírási hibákra. Ha valami nem stimmel, azonnal hagyjuk abba a beszélgetést.

Hiteles weboldalak használata: győződj meg arról, hogy a valódi weboldalon vagy, és nem egy hamis oldalon, amely hasonlít az eredetire.

Gyors és általános válaszok: ha a chatbot túl gyorsan és túlságosan általános válaszokat ad, az is gyanúra adhat okot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Külső platformokra irányítás: ha a chatbot megpróbálja átirányítani a beszélgetést egy másik alkalmazásra vagy weboldalra, az gyanús lehet.

Személyes adatok kérése: soha ne osszunk meg érzékeny információkat, például jelszavakat vagy hitelkártya-adatokat a chatbotokkal.

Romantikus csalások

Egy másik veszélyes terület a romantikus csalások, ahol a chatbotok az emberi érzelmekre alapozva próbálják meg átverni az embereket. Az ilyen chatbotok célja, hogy bizalmat építsenek, majd pénzt vagy személyes adatokat kérjenek. Fontos, hogy legyünk szkeptikusak, és ne osszunk meg személyes információkat ismeretlenekkel.

Veszélyes chatbotok 1
Fotó: twomeows / Getty Images Hungary

A chatbotokkal való beszélgetés során mindenki legyen óvatos, és tartsa be az alapvető biztonsági intézkedéseket. Ha nem vagy biztos egy chatbot hitelességében, hívd fel az adott szolgáltatót, vagy használd az ügyfélszolgálatot. Soha ne ossz meg érzékeny információkat, és kerüld a személyes gondolatok vagy intim részletek megosztását.

Az AI-alapú chatbotok térnyerése folytatódik, és egyre nehezebb lesz elkerülni őket a mindennapi életben. Azonban a megfelelő óvatossággal és tudatossággal megvédheti magát az ember a kiberbűnözők próbálkozásaitól. 

Arra kérték a mesterséges intelligenciát, hogy készítsen képet egy vállalkozóról: bosszantó az eredmény

A mesterséges intelligencia képein még van mit csiszolni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük