Nincsenek biztonságban az adataid, ha ilyen a jelszavad: ez az egy dolog nagyon sokat számít

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jelszóval véded az adataidat, hiszen az egyszerűbbeket pillanatok alatt feltöri a mesterséges intelligencia.

Feltörhetetlen jelszó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az adatbiztonság minden kétséget kizáróan fontos része az online világnak. Éppen ezért a Home Security Heroes friss kutatásában megvizsgálták a jelszavakat, hogy mennyire védik meg az adatokat a mesterséges intelligenciákkal szemben - az eredmény nem túl biztató.

Létezik feltörhetetlen jelszó?

A kutatás során mesterséges intelligenciát használva sikerrel törtek fel négy és hét karakter hosszúságú jelszavakat néhány másodperc, esetleg perc alatt - még akkor is, ha a jelszavak tartalmaztak számokat, nagy- és kisbetűket, valamint szimbólumokat. Miután több mint 15,6 millió jelszót töltöttek be a PassGAN nevű, mesterséges intelligenciával működő jelszófeltörő szoftverbe, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagos jelszavak 51%-át egy percen belül fel lehet törni. Ezek a világ legrosszabb jelszavai, kattints ide a továbbiakért!

Feltörhetetlen jelszó 1
Fotó: Andrey Suslov / Getty Images Hungary

Azonban az AI-szoftver a hosszabb jelszavak esetén már hibázott. Egy 18 karakteres, kizárólag számokból álló jelszó feltörése legalább 10 hónapot venne igénybe, míg egy ilyen hosszúságú jelszót, mely tartalmaz számokat, nagy- és kisbetűket, valamint szimbólumokat, hat kvintillió évig tartana feltörnie.

Számos korlátokba ütköznek a mesterséges intelligenciák, és közülük az egyik legfőbb a számítási teljesítmény, például a hosszabb és bonyolultabb jelszavak jelentős időt igényelnek a feltöréshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Hosszú évek óta folyik a küzdelem az adatok kiszivárgása ellen, és ennek egyik megoldása lehet az úgynevezett "jelszó nélküli" azonosítási módszerek széles körű elfogadása. Azonban mindaddig, amíg az ilyen típusú weboldalak és szolgáltatások aránya nem éri el a 2%-ot, nehézkes széleskörűen elfogadtatni.

Bár a jelszavak használata csökkenő tendenciát mutat, és főleg olyan helyeken lesznek használatban, ahol ez indokolt, vagy más megoldások nem lehetségesek, évekbe fog telni, míg sikerült elhagyni a jelszavas rendszert.

Elhunyt szeretteket támaszt fel az AI segítségével - A művész ezreknek nyújt vigaszt képeivel

A munka során Yesiltas nemcsak a technológiát használja, hanem szorosan együttműködik a családtagokkal is, hogy a kép minél hitelesebben tükrözze az elhunyt valódi személyiségét.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük