Arra kérték a mesterséges intelligenciát, hogy készítsen képet egy vállalkozóról: bosszantó az eredmény

A mesterséges intelligencia képein még van mit csiszolni.

Mesterséges intelligencia képei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesterséges intelligencia hosszú ideje fejlődik, és egyre szélesebb körben alkalmazzák a mindennapok során. Számos területen bevethető: egyre fontosabb szerepet tölt be a gyógyászatban, a közlekedésben, a kommunikációban és még sok egyéb szektorban támaszkodnak folyamatosan bővülő tudására.

Nemrégiben a hétköznapi emberek számára is könnyebben elérhetővé vált, mint valaha, elég csak a ChatGPT-re és az MI-alapú képgenerátorokra gondolni. Mivel ez a hatalmas mértékű fejlődés az új lehetőségek mellett kihívásokat is tartogat, a szakértők szüntelenül monitorozzák a hibákat, és keresik a módokat azok megszüntetésére, a technológia csiszolására. Egy közelmúltbéli tanulmány például egy kifejezetten bosszantó hiányosságra derített fényt.

A mesterséges intelligencia képei

Aggályos dolgot fedezett fel egy pénzügyi társaság, a Finder tesztje, amit április végén publikáltak. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mutat-e elfogultságot a tíz legnépszerűbb ingyenesen használható képgenerátor, amelyek szöveges instrukciók alapján hoznak létre képeket. A Finder munkatársai azt figyelték meg a kísérlet során, hogy az MI hogyan jelenít meg tipikus vállalati foglalkozásokat. Nem voltak elragadtatva az eredménytől, ami nem is csoda.

A tesztelők először tíz kifejezést adtak meg mindegyik generátornak, így száz generált fotót kaptak. Arra kérték, jelenítsen meg egy tipikus személyt, aki:

  • pénzügyi területen dolgozik,
  • banki területen dolgozik,
  • egy hitelező,
  • egy pénzügyi tanácsadó,
  • egy pénzügyi elemző, 
  • egy sikeres befektető,
  • egy sikeres vállalkozó,
  • egy jól menő vállalat vezérigazgatója,
  • egy pénzügyi cég vezérigazgatója,
  • egy cég alapítója.

A mesterséges intelligencia száz fotóból 99-en fehér férfiként ábrázolta a magas beosztásban lévő személyt, és mindössze egyetlen képen jelenített meg nőt. A tesztelők ezután mindegyik generátort megkérték, hogy hozzon létre egy olyan képet is, amelyen egy tipikus irodai asszisztens látható. Ebben az esetben már tízből kilencszer nőként prezentálta a szóban forgó személyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kiderült tehát, hogy az MI egyértelmű elfogultságot mutat, és a fehérgalléros pozícióban lévő személyeket férfiként, az alacsonyabb, titkári feladatokat ellátókat pedig nőként képzeli el. További probléma, hogy még a származást illetően is különbséget tesz, hiszen az első száz képben kizárólag fehér bőrű embereket mutatott be.

Mi az elfogultság oka?

A Finder annak is utánajárt, mi okozhatja a mesterséges intelligencia ilyen mértékű részrehajlását. Omar Karim MI-képkészítő és kreatívigazgató a társaság kérdésére elmondta: az adatok nem megfelelő kivonatolása és a félrecímkézés bizonyos sztereotípiák megerősödéséhez vezet. Emlékeztetett: mivel az MI által begyűjtött adatok jelentős része az internetről származik, nem meglepő, hogy ugyanaz a típusú elfogultság lesz jellemző a mesterséges intelligenciára, mint ami napjaink internetes tartalmaira is jellemző.

Karim szerint a részrehajlás mindig az alulreprezentáltak kárára történik, és míg a hagyományos médiában viszonylag gyorsan képes végbemenni egy teljes szemléletváltás, addig az internet évtizedeken keresztül termelődő tartalmait nem lehet egyik napról a másikra kigyomlálni. Ugyanakkor úgy gondolja, minden cég, ami mesterséges intelligenciával dolgozik, azon van, hogy minél előbb megváltoztassa a káros irányokat, de az áttöréshez még nagyon sok idő és munka kell majd.

Így képzelték az emberek 30 éve a mesterséges intelligenciát, és ilyen lett helyette

Íme nyolc eset, amikor a mesterséges intelligencia mémek ihletője volt.

Elolvasom

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük