Állami pénzből tették tönkre a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket
Az elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett az ügyben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Feljelentést tett hűtlen kezelés és személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók költségvetési támogatásának ellenőrzését végző két cég ügyében az elszámoltatási kormánybiztos.

Budai Gyula szerdán sajtótájékoztatón közölte: a költségvetési bizottság elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának jelentése nyomán vizsgálódott és tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettesek ellen a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a feljelentésben nevesítette a két céget.

Kevesebb embert foglalkoztatnak, több támogatást kapnak

A kormánybiztos megállapítása szerint jogszabályellenesek az átutalt támogatásokat ellenőrző magáncégekkel kötött szerződések, amelyek miatt - mivel ezekre az ellenőrzésekre alapozva hozott döntéseket a korábbi szociális tárca - több mint 200 millió forintos vagyoni hátrány érte az államot.

Budai Gyula emellett szólt arról, hogy megoldást kell találni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását érintő támogatási rendszer megváltoztatására is, amellyel kapcsolatban javaslatokat tett Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek.

A budapesti sajtótájékoztatón a költségvetési bizottság elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának fideszes elnöke, Herman István a testület vizsgálatának eredményeit ismertetve kifejtette: a támogatási rendszer áttekintését az indokolta, hogy míg 2002-ben a 95 ezer megváltozott munkaképességűt foglalkoztató szektor 53 milliárd forint állami támogatásban részesült, addig 2010-ben, bár a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma 29 ezerre csökkent, a támogatás 81 milliárd forintra emelkedett.

Az albizottság azt állapította meg - folytatta -, hogy a problémák 2005 és 2008 közé vezethetők vissza, amikor uniós jogharmonizációra hivatkozva meghozott rendeletmódosításokkal egy "igazságtalan, diszkriminatív finanszírozás alapjait teremtették meg", és "belső piaci zavar" jött létre.

Mint mondta, a csaknem 2.500 akkreditált foglalkoztató több mint 80 milliárd forintra nőtt költségvetési támogatásának 81 százalékát 21, egyedi szerződéssel rendelkező, úgynevezett védett szervezet kapta, amelyek között "kiemelkedő három állam tulajdonú cég támogatása". Herman István hozzáfűzte: a védett 21 szervezet aláment a piaci áraknak - gyakorlatilag a megrendelőket támogatva ezzel -, és így számos más cég "elsorvadt".

Azt, hogy a védett 21 cég vett-e fel jogosulatlanul költségvetési támogatást, az Állami Számvevőszék már zajló vizsgálata tekinti majd át - jegyezte meg Budai Gyula.

OLVASD EL EZT IS!

baba aggodalom
  • munkaerőpiac
  • jogszabályi tudnivalók nőknek

Érdekes: mégsem lesz minden kismama védett?

Ezt is szeretjük