Érdekes: mégsem lesz minden kismama védett?
Egyelőre nincs döntés a lombikbébi-programosokról
A minisztérium elvenné a védettséget, a kormány megoldást keres.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkársága leszögezte, a jövőben attól függetlenül marad a kismamák védettsége, hogy az általuk készített új Munka Törvénykönyve tervezetében más szerepel.

A minisztérium közleményében azt írta, az első konzultációs szakaszt követően a tervezetbe bekerült a kismamák munkajogi védelme. A minisztérium ugyanakkor arra nem tért ki, hogy ez igaz lesz-e a lombikbébiprogramban részt vevő, leendő kismamákra is, a tervezetben ugyanis az ő védelmük elvétele is szerepel.

A dokumentumban ezt azzal indokolják, hogy "az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható". A jelenlegi szabályok szerint ennek ellenére nem lehet felmondani azoknak, akik lombikbébiprogramban vesznek részt - kivéve, ha erről nem értesítik írásban a főnöküket. Ezen változtatna az NGM által megálmodott új Munka Törvénykönyve.

Még nincs döntés

A Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ezt a tervet is módosítják-e. A kormányszóvivői irodától viszont megtudtuk, a kismamák védettségének megtartásával szemben a vita e téren még nyitott, döntés egyelőre nem született.

- A minisztérium által társadalmi vitára bocsátott törvénytervezethez mind a munkavállalók, mind a munkáltatók megtették javaslataikat, több mint 150 javaslat érkezett az új szabályok kialakítására, és e közös gondolkodásnak a része az is, hogy a mesterséges megtermékenyítés érdekében az akár évekig tartó kezelésre jelentkező, de gyermeket még nem váró nők munkajogi helyzetét miként ésszerű alakítani. A vita még nyitott, döntésről nem lehet beszélni - szögezték le.

A kormányszóvivői iroda egyben hangsúlyozta: a kormány az új munkajogi szabályok megalkotásánál mindenképpen valamilyen formában védettséget kíván biztosítani bizonyos, a foglalkoztatás szempontjából általában hátrányba szoruló, illetve helyzetüknél fogva veszélyeztetett csoportoknak. A részletszabályokra azonban még várni kell.

Ezért lenne fontos a védelem

A lombikbébiprogramban részt vevők munkajogi védelme azért is lenne fontos, mert Magyarországon demográfiai válság van, viszont becslések szerint mintegy 120-150 ezer pár küzd a programban részt vevőkéhez hasonló problémákkal. Vagyis, míg egyik oldalról kijelenthető, hogy a magyar nők nem akarnak szülni, addig van egy olyan, több tízezer főt számláló csoport, akik vállalnának gyermeket, ám egészségügyi okok gátolják őket ebben.

Esetükben, bár a program drága, az állami támogatások mértékét már nem lehet tovább bővíteni: a gyógyszerek árának nagy részét, valamint az első öt beültetést is az állam állja. A munkajogi védelem viszont egyfajta biztonságot adott a programban részt vevőknek.

Ezt is szeretjük