Te gyest kapsz, a képviselő kismamák teljes fizetést

A képviselőknél nincsenek korlátok, a fizetés teljes egészében jár, ahogy a juttatások is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a versenyszférában dolgozó kismamák a gyerekneveléssel töltött időre csak a fizetésük bizonyos százalékát kapják meg, és három év után bármikor elbocsáthatják őket, addig a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják teljes fizetésüket - akkor is, ha egyáltalán nem járnak be. Emellett a képviselők minden olyan juttatást is megkapnak, amit az egyszerű munkavállalók, jár nekik például a családi pótlék is.

Augusztus 21-én hajnalban megszültetett Novák Előd és Dúró Dóra gyermeke. A parlament legfiatalabb női képviselője egészséges babának adott életet, és mint megtudtuk, "valameddig" biztosan otthon marad a gyermekkel.

A képviselő férje, a Jobbik alelnöke lapunknak elmondta, felesége arra az időre, amíg babázik, lemond a fizetéséről. Érdekesség a történetben, hogy ha Dúró Dóra ezt nem tenné meg, akkor akár az egész parlamenti ciklusban felvehetné a teljes összeget.

A képviselőkre ugyanis nem a Munka Törvénykönyve vonatkozik, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény, amiben viszont nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki gyesen, és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek.

Egyetlen idevonatkozó korlát van, egy 1995-ös rendelkezés alapján lehetőség van arra, hogy ha valaki igazolatlanul hiányzik a szavazások több mint egyharmadáról, akkor arányosan csökkenteni lehet a fizetését.

Leigazolják a hiányzást

Novák Előd szerint viszont a gyakorlatban ez inkább úgy működik, hogy a frakcióvezetők - akárcsak a betegségeknél - leigazolják a kismama hiányzását, a bizottságokban pedig más szavaz helyettük. Így nincs akadálya a teljes fizetés felvételének.

A képviselői alapdíj 231 ezer forint, ez az, amit mindenki megkap. Ehhez jönnek hozzá a különböző pótlékot - például a választókerületi pótlék -, illetve a lakhatási támogatás, ami 116 ezer forint havonta a budapesti lakással nem rendelkezőknek. Mindennel együtt a képviselői fizetés több százezer forint lehet. Dúró Dóra bruttó képviselői tiszteletdíja bruttó 394 ezer forint, választókerületi pótléka 236 ezer forint, ami összesen 630 ezer forintot jelent.

Mindemellett az Országgyűlés sajtószolgálata kérdésünkre közölte, a képviselők - mivel járulékot fizetnek - minden olyan juttatásra is jogosultak, mint a többi járulékfizető kismama. A sajtószolgálat válasza alapján tehát a képviselők fizetésük mellé felvehetik például a családi pótlékot is.

Képviselőként egyébként már több nő is szült, ilyen volt G. Nagyné Maczó Ágnes, Selmeczi Gabriella, és Szabó Erika.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nem képviselő kismamák bruttó 109 ezer forintot kaphatnak két évig

Míg a képviselő kismamákat nem szabályozza semmilyen szinten a rájuk vonatkozó törvény, addig a versenyszférában dolgozókra külön szabályok vonatkoznak. A jelenlegi Munka Törvénykönyve szerint a dolgozó anyák a gyermek kétéves koráig gyedet kaphatnak, ami a fizetés 70%-a, de maximum bruttó 109 200 forint. Ezt követően a kismamák a 28 500 forintos gyest kapják egy évig, feltéve, ha nem vállalnak munkát nyolc órában. Ha igen, akkor ez az összeg elveszik, és a fizetés marad helyette.

Ezt is szeretjük