Hihetetlen, mire nem jó a kidobott ruha: még a vérzést is csillapítja
Pamuthulladékból készítettek többfunkciós aerogélt szingapúri kutatók.

pamut
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyors, olcsó és környezetbarát módszert fejlesztettek ki szingapúri kutatók a pamutalapú szövethulladék feldolgozására: a kidobott ruhákból nagymértékben sűríthető, ultrakönnyű pamut aerogélt készítettek. A Szingapúri Nemzeti Egyetem - NUS - tudósai az újszerű anyag felhasználhatóságát többek között katonai vizesüvegek hidegen tartásával és heves vérzés hatékony csillapításával demonstrálták. 

Az aerogél a világ egyik legkönnyebb anyaga, mely nagyon porózus, alacsony hővezető és nagy nedvszívó képességgel rendelkezik. Ezen különleges jellemzői által az aerogélek remekül alkalmazhatók olajfoltok eltakarítására, pelenkákban, hő- és hangszigetelésre. Bár aerogélt először 1930-ban készítettek, használata nem vált szélesebb körűvé előállításának magas költségei miatt.

Pamutból készítettek aerogélt

A NUS csapata sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével a textilhulladékok pamutszálainak felhasználásával készítenek aerogélt. A gépészmérnöki kar Hai Minh Duong professzor és Nhan Phan-Thien professzor vezette kutatócsoportja felfedezte, hogy az új pamut aerogél könnyen sűríthető, majd vízbe kerülve nagyon gyorsan visszaáll eredeti mérete 97%-ára - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Így néz ki az átlagos aerogél-granulátum.
Így néz ki az átlagos aerogél-granulátum.

Doung kifejtette: ez a környezetbarát aerogél nagymértékben sűríthető, ezáltal a szállítási és tárolási költségei jelentősen csökkennek. A pamutalapú aerogél ráadásul nyolc óra alatt elkészül, erősebb a korábbi fejlesztéseknél, és alkalmasabb a tömegtermelésre. A például lőtt vagy egyéb, mély seb okozta erőteljes vérzés csillapításához a kutatók olyan hibrid pamut aerogél-golyócskákat használtak, melyek jóval hatékonyabbak a cellulóz alapú tamponoknál.

A pamut és cellulóz aerogél optimális keverékéből álló, kitozánnal - rákfélék héjából előállított, véralvadást segítő, természetes anyaggal - borított golyócskák egyszerűen és költséghatékonyan előállíthatók, könnyen alkalmazhatóak. Minden pamut aerogél-golyócska a 16-szorosára tudja növelni méretét 4,5 másodperc alatt, tehát háromszor olyan gyorsan és jóval nagyobbra nő, mint a meglévő, cellulózalapú tamponok, miközben megőrzi szerkezeti egységét - fejtették ki a tudósok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erről a különleges, újszerű alkalmazási lehetőségről a szingapúri szakértők a Colloids and Surfaces című szaklapban számoltak be. A pamut aerogél hőtároló képességét tesztelve katonai kulacsok számára kialakított nagyon könnyű, mindössze 200 grammos hőszigetelő borítást fejlesztettek ki. Egy katonai kulacs általában egy liter vizet tárol, trópusi hőmérséklet mellett mintegy 30 percig képes megőrizni a víz hőmérsékletét. A NUS fejlesztésével viszont több mint négy órán át sikerült megőrizni a vizet jégkásaszerű állapotában, 0,1 °C és 1 °C között.

Ezt is szeretjük