Az otthon maradókra is vadásznak a csalók: így védd meg a legértékesebb adataidat
Hiába okos a telefon, ha az adatokat gyerekjáték ellopni.

adatvedelem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magán- és munkahelyi levelezések, online bankolás, vásárlás, számlák befizetése, egészségügyi állapot nyomon követése. Csak pár feladat, amit ma már bárki játszi könnyedséggel elvégezhet okostelefonján, a járványügyi helyzetben pedig még inkább a digitális megoldások felé fordulunk. A felhasználóknak ehhez fontos adatokat is meg kell adniuk, amelyek illetéktelen kézbe kerülése komoly, sok esetben pénzügyi károkat is okozhat.

Bár a távolból dolgozó adathalászok ilyenkor is vadásznak a készülékeken tárolt tartalmakra, a magyarok közel sem tesznek meg mindent bizalmas adataik védelmében - derül ki a Groupama Biztosító országos kutatásából.

Az elmúlt évtizedek egyik meghatározó technológiai újítása az okostelefonok megjelenése és rohamos elterjedése volt. Ha úgy akarod, folyamatosan elérhető lehetsz, átalakultak a kapcsolattartási szokások a magánéletben, a munkahelyen, a vásárlásban, a hivatalos ügyek intézésében. A technikai lehetőségek bővülésével ugrásszerűen megnőtt a készülékeken tárolt személyes, bizalmas adatok mennyisége.

Az okostelefon egyre inkább átveszi a fotókkal, bankkártyákkal, iratokkal, pénzzel, kulcsokkal teletömött táska szerepét. A különbség az, hogy a táskát csak akkor tudja kirámolni egy zsebes, ha az ember közelébe férkőzik, ám a készülékeken tárolt adatokat akkor is megkaparinthatják a tolvajok vagy a zsarolók, ha ki sem mozdulsz otthonról.

Az ujjlenyomat-olvasó a legnépszerűbb biztonsági megoldás

A kutatásban megkérdezettek majdnem fele - 47% - használ ujjlenyomat-olvasót, de csak kevesebb mint ötöde telepített valamilyen telefonkereső applikációt. A megkérdezettek 10%-a semmilyen módon nem védi eszközét a tolvajoktól, így ha a készülék illetéktelen kezekbe kerül, gond van. Ez bizony megesik: a felmérés eredményei szerint az elmúlt öt évben minden ötödik felhasználó legalább egyszer elhagyta a mobiltelefonját, vagy ellopták tőle. 

Otthon is szükséges gondoskodni az adatvédelemről

A fenti biztonsági megoldások akkor segítenek, ha az okostelefonnal úgy bánik az ember, mint a táskájával a zsúfolt helyeken, magához szorítja, nem téveszti szem elől, gondosan bezárja, hogy megnehezítse a tolvajok dolgát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ám nem védenek meg a távolból dolgozó adathalászoktól, az óvatlanul letöltött, káros alkalmazásoktól, amelyek készítői a koronavírus-járvány hírei iránti fokozott érdeklődést és a mindennapok felbolydulásával erősödő óvatlanságot kihasználva vadásznak a készülékeken tárolt bizalmas tartalmakra. Hiába vagy többnyire otthon, hiába tartod be a kijárási korlátozásokat, ebben az időszakban is gondoskodni kell az adatok védelméről is.

Mégis mit tehetsz?

Alkalmazásokat csak a hivatalos áruházakból - Google Play, Apple Store - telepíts. Ilyenkor mindig olvasd el figyelmesen az engedélykéréseket, és ha egy alkalmazás a működéséhez egyáltalán nem szükséges felhatalmazásokat kér, inkább ne töltsd le, keress más lehetőséget.

Használj vírusvédelmet vagy biztonsági csomagot. Böngészéskor kiemelten figyelj a megnyitott oldalra - kétszer is ellenőrizd az url címsorát -, hiszen a kis képernyő miatt bárki könnyebben eshet adathalászat áldozatául.

Lehetőség szerint kapcsold be a készüléken, valamint a külső SD-kártyán található adatok titkosítását. Így privát adataidhoz biztosan nem férnek hozzá illetéktelenek a "Gyári beállítások visszaállítása" használatát követően. Időközönként készíts mentést a készüléken található fontosabb adatokról.

Légy körültekintő a QR-kódok - kétdimenziós vonalkód - beolvasásával és azok feldolgozásával, megnyitásával. Ha ki kell menned az utcára, és nincs rá szükséged, kapcsold ki a Bluetooth-, illetve wifikommunikációt. Ezzel az akkumulátor készenléti idejét is növelheted, valamint elkerülheted a csatlakozást a csaló hotspotokra, illetve a kéretlen Bluetooth-üzenetek fogadását.

Mire használják az emberek az okostelefont?

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók a leggyakrabban szórakozásra használják a telefont: a legnépszerűbb öt tevékenység a fotók és videók készítése - 71% -, privát elektronikus levelezés - 71% -, hírek olvasása - 68% -, zenehallgatás és filmnézés - 60% -, illetve a közösségimédia-felületek látogatása - 52%.

Nem meglepő módon ez leginkább a 18-39 éves korosztályra jellemző. A generáció tagjai előszeretettel használják még az egészségmegőrzéssel, az egészségügyi állapot ellenőrzésével foglalkozó alkalmazásokat - 45%. Csak ezek után jön az online bankolás - 45% -, a számlák és csekkek befizetése - 32% - vagy a mobil vásárlás - 26%.

A kutatás eredménye arra is rámutatott, hogy az okostelefont használók jobban féltik a közösségimédia-profiljukat, személyes levelezéseiket és névjegyeiket, mint jelszavaikat és a pénzügyi adataikat. A megfelelő védelem alkalmazásával megnehezíthetik az adattolvajok dolgát. A felmérés a Pulzus kutatási applikációval készült a Groupama Biztosító megbízásából. Az adatfelvételre 2020 márciusában került sor. Az ezerfős válaszadói minta az aktív korú, 18-65 éves magyar alapsokaságot reprezentálja nem és kor szerint.

Fotók: Getty Images

Minden hatodik magyar dőlt már be ilyen átverésnek

Nigériai csalás, klónoldalak, adathalász kísérletek - az internetes bűntények piacát sajnos a felhasználók is alakítják a rossz szokásaikkal.

Ezt is szeretjük