Az összes jelszavadat ellophatják! Ezek a csalók leghatékonyabb módszerei
Így védd ki!
A problémák elkerülése érdekében ezt kell tenned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okostelefonok elterjedésével újabb biztonsági rés nyílt meg, amely nemcsak az eszközt, de a Facebook-oldaladat, sőt, akár a személyiségedet is veszélyeztetheti, vírusok és adathalász módszerek formájában.

Persze ezeket egy kis odafigyeléssel a legtöbb esetben ki lehet védeni, ehhez adunk most néhány hasznos tippet. Olvass tovább!

Ne add ki magad!

Minden esetben vigyázni kell a személyes adatok megadásával, hiszen könnyen visszaélésre adhatnak lehetőséget - ez a Facebook esetében különösen igaz.

Ha levélben értesítenek, hogy a felhasználói fiókodat zárolni kívánják, és ennek elkerülése érdekében azt kérik, add meg a jelszavad és más fontos adatokat, akkor jó, ha gyanakodni kezdesz.

A Facebook soha nem kéri arra a felhasználóit efféle hitelesítési procedúrára, pláne nincs szükségük arra, hogy egy random módon megadott e-mail címre kérjék ki az adataidat. Hacsak nem valamilyen celebritás vagy, akkor a hitelesítés folyamata egészen biztosan kizárt - de akkor sem ezen a módon történne.

Ügyelj a https-re!

A Facebook az adatok továbbítására minden esetben https protokollt használ - ezt minden gyanús történés után érdemes ellenőrizni a böngésző keresősávjában. Ha azt látod, hogy a böngésző felső sávjában az a bizonyos "s" betű - security szimbólum - hiányzik az url elejéről, akkor könnyen lehet, hogy egy adathalász oldalnak estél áldozatául.

Célszerű egyébként a neten minden oldalt ebben a biztonsági módban nézni, mert így sok támadástól megvédheted az eszközt, egyúttal magadat is.

Ne kattints ész nélkül!

Nem ritka, hogy kecsegtető bannerekkel és szenzációhajhász címekkel próbálkoznak a csalók - mielőtt egy hirdetésre kattintasz, érdemes a kurzort a link fölé vinni, és ellenőrizni, hogy tényleg a Facebookra vezet-e az oldal.

Ez azért fontos, mert ha egy fertőzött linkre kattintasz, egy hamis bejelentkezési oldal révén, ami ugyancsak a személyes adataidra kíváncsi, könnyen visszaélés áldozata lehetsz.

A legjobb, ha a szemed rááll az efféle hirdetésekre, és tényleg csak a megfelelő forrásból származó reklámokat kattintod le. Ha mégsem sikerül kivédeni a rosszindulatú oldalakat, akkor lehetőleg zárd be őket, amikor a nevedre és más fontos személyi adatra kíváncsiak.

Ezt is szeretjük