A 30 és 49 közötti nők aggasztó tulajdonsága: nagy veszélynek teszik ki az adataikat

Egy friss felmérés szerint a magyar netezők háromnegyede óvja tudatosan bankkártyaadatait. Az is kiderült, ki az, aki nem tesz meg mindent az ügy érdekében.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internetlefedettség és a digitalizáció terjedése miatt fénykorát éli a kiberbűnözés és az online visszaélés, melyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek számára is. Ezzel párhuzamosan azonban úgy tűnik, a tudatosság is egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a magyar netezők háromnegyede tesz valamilyen óvintézkedést bankkártyaadatai védelme érdekében, a felhasználók közel kétharmada pedig készít biztonsági mentést digitalizált adatairól - derül ki a Generali Biztosító biztonságtudatosságot felmérő, reprezentatív online kutatásából.

Személyes adataink, jelszavaink, PIN-kódjaink, dokumentumaink és privát fényképeink védelme egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen anyagi értelemben is hatalmas károkat okozhat, ha ezek illetéktelen kezekbe kerülnek. A biztonságtudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet a biztosító, melynek friss kutatása rámutat, hogy a 18-75 év közötti internetezők közül minden második veszítette már el valamely digitalizált adatát, és a 30-49 éves nők bánnak a legfelelőtlenebbül a bankkártya-információikkal.

Ennek elsődleges oka, hogy tönkrement az adathordozó, melyen ezeket az információkat tárolták, a válaszadók egytizede pedig vírus- vagy zsarolóvírus-támadás áldozata lett. A felmérésben részt vevők többsége arról számolt be, hogy számítógépére, laptopjára, illetve okostelefonjára menti le a személyes adatait, viszont több mint egytizedük - 12% - még mindig kizárólag a nyomtatott papírban bízik, ha adatai biztonságáról van szó. Felhőszolgáltatást pedig csupán a válaszadók közel egyötöde - 18% - választ.

Viszonylag egyszerű, de nagyon hasznos praktika adataink védelmében, ha időről időre biztonsági mentést készítünk. A felmérésben részt vevők közel kétharmada - 62%-a - teszi ezt meg rendszeresen, elsősorban valamilyen külső adattárolót, például pendrive-ot vagy külső merevlemezt használva ebből a célból. A kutatásból az is kitűnik, hogy elsősorban a nők, az ötven év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a vidéken élők kevésbé elővigyázatosak ebben a tekintetben.

A netezők háromnegyede óvja tudatosan kártyaadatait

A bankkártyaadatokkal való visszaélések egyre nagyobb teret nyernek, éppen ezért kell kiemelt figyelmet szentelnünk annak, hogy óvjuk ezeket az információkat. A felmérés szerint a magyar internetezők nem állnak rosszul ezen a téren, hiszen háromnegyedük - 74% - tesz valamilyen óvintézkedést kártyaadatai védelmében, leginkább úgy, hogy nem adják illetéktelenek kezébe bankkártyájukat, és - vagy - napi vásárlási limitet állítanak be.

Ennél professzionálisabb megoldásokat, mint például az adatlopás elleni fizikai védelem, azonban viszonylag kevesen alkalmaznak. A kutatás továbbá arra is rávilágít, hogy elsősorban az alapfokú végzettségű, 30-49 közötti korcsoportba tartozó, falvakban élő nők azok, akik semmilyen módon nem óvják bankkártyaadataikat. A felmérésben részt vevők közel egytizede - 8%-a - számolt be egyébként arról, hogy már visszaéltek bankkártyaadataival, továbbá az is kirajzolódik, hogy elsősorban azokra jellemző az elővigyázatosság, akiket ért már korábban valamilyen kellemetlenség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közösségi médiában is fontos az elővigyázatosság

Az utóbbi időben egyre több botrányos eset világított rá arra, hogy a közösségi média milyen kiváló táptalaja a személyes adatokkal való visszaéléseknek. Éppen ezért fontos, hogy ezen a téren is elővigyázatosak legyünk. A kutatás arra mutat rá, hogy a netezők közel 60%-a tudatos közösségimédia-felhasználó, hiszen korlátozza azok körét, akik személyes adataihoz és megosztott tartalmaihoz hozzáférhetnek.

Viszont a válaszadók közel harmada - 28% - kizárólag az alapbeállításokat alkalmazza, és nem használ semmilyen biztonsági beállítást személyes profiljában. Az alacsonyabb szintű biztonságtudatosság elsősorban a negyven év felettiekre, a nőkre, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőkre, illetve a falvakban élőkre jellemző.

Az igazán tudatosak kiberbiztosítást is köthetnek

Elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy ne legyünk visszaélés áldozatai, a Generali pedig idén nyártól már speciális kiberbiztosítást is kínál, mely lakásbiztosítás mellé köthető. Az érdeklődők az elérhető szolgáltatásokról és az igénybevételi lehetőségekről a biztosító honlapján tájékozódhatnak.

Emlékszel a Windows XP legendás háttérképére? Újra a fotósáról beszél a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük