A munkaszerződés 4 kötelező eleme
Nehogy átverjenek!
A munkaszerződés nem formaság: tartalmaznia kell a törvény által előírt kötelező elemeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha tudomásodra hozzák az örömteli hírt, miszerint megtalálták személyedben az ideális munkatársat, maradj higgadt: még jó néhány dologra oda kell figyelned. Ezek közé tartozik a munkaszerződés. Mielőtt munkába állnál, kérdezd meg, hogy mikor ismerheted meg a munkaszerződés tartalmát, és az mikor kerül aláírásra. Ha korrekt a munkahely, akkor valószínűleg ezt a belépés napján intézik, a munkakezdést megelőzően, de olyan is van, hogy előre megküldik a jelölt részére e-mailen, így utóbbi nyugodt körülmények között átolvashatja és értelmezheti a különböző pontokat.

Erre soha ne sajnáld az időt, főként azért, hogy ellenőrizd, a munkaszerződésed minden, a Munka Törvénykönyve szerint előírt elemet tartalmaz-e. De melyek is ezek?

A munkaszerződés kötelező elemei

Bármennyire különbözőek is a munkaszerződések, minden esetben tartalmazniuk kell a munkavégzés helyét, a munkavégzés idejét, illetve óraszámát, határozott vagy határozatlan idejű voltát és a munkabért.

A munkaszerződések terén alapvetően két típus létezik: a határozatlan idejű munkaszerződés az általánosabb, de sokszor, főleg időszakos munkák esetén találkozni határozott idejű munkaszerződéssel is. Utóbbi esetben a szerződésnek tartalmaznia kell nem csak a munkába állás idejét, hanem azt is - mint a neve is mutatja -, hogy mennyi időre szól. Amennyiben a szerződés például 2010. május 26-tól három hónapos határozott időtartamra szól, a munkában töltött utolsó nap 2010. augusztus 25.

Az ilyen típusú munkaszerződés esetében ez azért nagyon fontos, mert, ha a munkaviszonyod a szerződés lejárta előtt a munkáltató kezdeményezésére megszűnik, jogod van a munkaszerződésben meghatározott teljes időre szóló béredhez.

A juttatásokat is bele kell foglalni

A fentieken kívül természetesen a munkabéren kívüli juttatásoknak is szerepelniük kell a szerződésben. Ilyen egyéb juttatás lehet például az Önkéntes Nyugdíjpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás. Ezeket feltétlenül foglaltasd bele a szerződésbe, hogy megelőzd az ezekkel kapcsolatos későbbi kellemetlenségeket.

A próbaidőnek is szerepelnie kell

A munkaadód kiköthet próbaidőt. Ennek időtartama maximálisan 3 hónap, ám kizárólag akkor, ha ezt tartalmazza a munkaszerződés. Amennyiben nem került bele, a törvény szerint időtartama csupán harminc nap. A próbaidő nem hosszabbítható meg a törvény szerint, ehhez jogod van ragaszkodni.

A munkaszerződés részét képező dokumentumok

A munkaszerződésnek része a munkaköri leírás, a kötelező tájékoztató, valamint - ha a munkaadó és a szakszervezet között köttetett - a kollektív szerződés.

A munkaköri leírás elemei

A munkaköri leírás sok helyen pusztán formalitás, ha egyáltalán ír ilyet a munkáltató. Érdeked azonban, hogy pontos leírást kapj a munkakörödről, hiszen ebben szabályozzák a felelősségi területeket. Ezzel később félreértéseket és jogi vitákat kerülhetsz el, és hivatkozhatsz is rá. A munkaköri leírásnak tartalmaznia kell a következőket:

 • Munkavállaló megnevezése.
 • Munkáltató megnevezése, azonosítója.
 • Munkakör megnevezése.
 • Belépés dátuma.
 • Közvetlen felettes neve és/vagy beosztása.
 • Helyettesítési rend.
 • Munkakör részletes leírása.
A kollektív szerződés
A kollektív szerződés a szakszervezet és a munkáltató között jön létre.
Ez minden munkavállalóra azonos érvényű és tartalmú - akár szakszervezeti tag, akár nem -, mely szabályozza a szakszervezet és a munkáltató közötti viszonyokat és kapcsolatrendszereket. A kollektív szerződések legfontosabb célja a munkabéke fenntartása. Tartalmazza többek között az esetleges pótdíjak és a végkielégítés mértékét, valamint például a túlóra felső határát.

A kötelező tájékoztató

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaszerződés mellett kötelező a munkaadó számára, hogy írásos dokumentum formájában tájékoztatót bocsásson a rendelkezésedre.

Ezt a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg kell megtennie. A tájékoztatónak a következőket kell tartalmaznia.

 • Irányadó munkarend - munkaidő kezdete, vége, beosztás, ebédidő, munkaközi egyéb szünetek.
 • Munkabér egyéb elemei - jutalék, bónusz, teljesítménybér, 13. havi fizetés, étkezési jegy, ruhapénz.
 • Bérfizetés napja és módja - a bért mindig egy összegben, a teljesítést követő hónap tizedik napjáig köteles a munkáltató kifizetni.
 • A munkába állás napja.
 • A rendes szabadság mértékének számítási módja és kiadása.
 • A munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályai, a munkáltató kollektív szerződés alá tartozik-e.

Ez a kötelező tájékoztató sokszor már magában a munkaszerződésben szerepel. Számos félreértést vagy akár több évig elhúzódó munkaügyi vitát kerülhetsz el azzal, hogy ezek meglétét ellenőrzöd.

Cikkünk megírásában az Álláskeresők útikönyve című könyv segített.

Ezt is szeretjük