A legdurvább borravaló bakik
Te mennyit adsz?
Túl sok jattot fizetsz, vagy túl keveset adsz bizonyos helyzetekben? Tudd meg, mikor melyik számít illetlenségnek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor nem is a teljesítmény vagy a szolgáltatás minőségének elismerése sarkall jatt fizetésére, akár csak rutinból is odaadja az ember a megszokott 10%-ot, gyakran akkor is, ha egyébként nem azt kapja, amit várt.

Fontos, hogy nem minden esetben jár a plusz, mégis vannak olyan helyzetek, amikor nem csupán nagyvonalúság dolga, hanem saját renoméd lerombolásának számít, ha elsunnyogod vagy elvéted a borravaló összegét. A jattarányok ágazatonként és kultúránként eltérőek lehetnek, ezért nem árt ismerned néhány alapvető borravalószabályt.

Éttermi pluszok

Nálunk és Európa-szerte általánosan 10%-nál kezdődnek az éttermi jattösszegek, de nagyjából 15-nél be is zárul a kör: aki túl sok aprót nyom a pincér kezébe, épp úgy nevetség és megvetés tárgya lesz, mint az, aki egy fillér pluszt sem hajlandó fizetni. Arra érdemes ügyelni, hogy az összeg vége kerek legyen, ilyenkor inkább lépd át a felső határt, mint hogy a jattszabályzat kedvéért még visszakérj 100 forintot.

Nem kell azonban borravalót fizetned, ha a számlán szerepel a szervizdíj, egyre több étteremben kalkulálják bele az árba. Ha magadra borítod a pörköltszószt, és a segítségedre sietnek, akkor viszont a hivatalos jatton túl sem árt a zsebedbe nyúlnod.

Amerikai filmek ismerős jelenete, amikor a jóllakott vendég hanyagul az asztalra dobja a pincér jussát, és lelép, mielőtt bárki észrevenné: ezt inkább felejtsd el, helyette a pincér kezébe add a pluszt fizetéskor.

Az USA egyedi borravalómércéje szerint egyébként minimum 15, de sokszor 20% az elvárt összeg. Itt különösen nagy otrombaságnak számít, ha alulértékeled a kiszolgálást, ez azt jelenti, nem ízlett az étel, vagy a pincér rosszul végezte a munkáját - akár meg is szólíthatnak a pimaszul alacsony vagy az elfelejtett borravalóért.

Taxis jutalomdíj

Itthon elég, ha az útiköltséged 10%-ával toldod meg az eredeti összeget, az már egyéni döntés kérdése, hogy a kerülőutak, a kellemetlen utazás vagy bármi mínusz borítja-e a pénzprotokollt. Persze, ha a taxis segít a bőröndök elhelyezésében, és ugyanígy kiveszi a csomagtartóból, akár 15-20%-ra is emelheted az összeget. Londonban legalább egy font, az USA-ban egy dollár az átlag, de például egy hosszabb reptéri transzferért hat, egyes esetekben 20 dollárt is kapnak a készséges sofőrök.

Még több illemszabály
Ha szeretnél mindig jó benyomást kelteni, nem árt, ha tisztában vagy a kevésbé ismert illemszabályokkal is. Böngéssz Illemtan linkgyűjteményünkben!

Kinek és mennyit a szállodában?

Mielőtt bejelentkezel egy szállodába, mindenképp tankolj fel kisebb címletű pénzből, mert itt nagyon sűrűn szükség lehet rá. Már a csomagodat szállító londinernek illik egy kis aprót csúsztatnod egy és öt euró között - a csillagok számával arányosan többet -, de a takarító szobalánynak is jólesik majd a pénzben kifejezett köszönet.

Ha pedig egy wellnesshotel vendége vagy, arra is figyelj, hogy a kezeléseket végző masszőr is kapjon pluszt, ez az alapár 10-20%-a attól függően, hogy mennyire voltál elégedett. Külön erre a célra szánt - a kezelést végző nevével ellátott - borravalós borítékot találsz a recepción, csak csúsztasd bele az összeget fizetéskor.

Ahol ne adj

A japán, kínai, koreai kultúrában nincs hagyománya a borravalóadásnak, az is előfordul, hogy sértésnek tartják, de Ausztráliában és Olaszországban is csak az extra szolgáltatásokért fizess extra díjat. Tilos pénzt kínálni a légiutas-kísérőnek, mivel ő háziasszonyi teendőket lát el, nem pincérnő. Az éttermi mosdókban is bőven elég egyszer fizetni, kicsit sokba kerülne, ha minden alkalommal megtennéd, valahányszor kimész az este folyamán.

Ezt is szeretjük