A 4 leggyakrabban vitatott illemtankérdés
Íme, az igazság!
Az illem kapcsán számos kérdés körül alakul ki rendszeresen vita. Íme, a legvitatottabbak és a válaszok!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába állítják sokan, hogy az illemszabályoknak semmi értelmük: aki nem ismeri, és nem is tartja be az etikett előírásait, könnyen lejárathatja magát mások előtt. Az udvarias, intelligens férfi igenis előreengedi a hölgyeket az ajtóban, és előremegy, ha szórakozóhelyre érkezik egy hölgy társaságában. Az időseknek igenis illik átadni a helyet a tömegközlekedési eszközökön, és az étteremben is fontos tudni, hogy hogyan is viselkedik egy magára valamit is adó, illemtudó ember.

Számos olyan illemszabály létezik azonban, mely időről időre vitát vált ki. Természetesen nem amiatt, hogy be kell-e tartani, sokkal inkább azért, mert sokan tévesen ismerik. Ilyen a szalvéta használata az étteremben vagy éppen a bor kóstolásának feladata. Most megtudhatod, milyen helyzetekben mit is mond az illem.

Az egészségére kívánás

Kell-e egészségére kívánni bárkinek is, amikor tüsszent? Ebben a kérdésben valóban megoszlanak a vélemények, ami többek között az eltérő kultúrák eltérő szokásvilágából is fakad. Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, vissza kell tekintenünk egészen a primitív, ősközösségi együttélési formákig. A tüsszentéssel járó egészen gyors levegőkifúvás az ősi közösségekben a gyors meghalást, a levegő beszívása pedig az újjászületést jelentette - ha megfigyeled, a tüsszentés után egy másodpercre egészen jól vagy, egy nagy levegőt tudsz venni.

Ebből a szempontból tehát jogos, ha a melletted levőnek - de csakis a közvetlen közeledben lévőnek, nem a szoba másik sarkában ülőnek - az egészségére kívánsz. Csakhogy azt is érdemes tudni, hogy csakúgy, mint bármi más testi megnyilvánulást, a tüsszentést sem illik észrevenni. Hogy akkor mégis mit tegyél? Mivel a helyi szokások mindig elsőbbséget élveznek a nemzetközileg elfogadott viselkedési szabályokkal szemben, azt javasoljuk, hogy a családi szokásokat vedd figyelembe, és azokat kövesd. Így senkit nem sértesz meg azzal, hogy figyelmen kívül hagyod a tüsszentését.

Tudtad?
Az angol nyelv tüsszentésre adott válasza, a Bless you nem azt jelenti, hogy egészségedre, hanem azt, hogy Isten áldjon, God bless you - és ezt ma már szinte senki sem használja. Ennek oka, hogy a tüsszögés a pestis első tünete. Aki tüsszentett pestisjárvány idején, arra a God bless you kifejezéssel vetettek keresztet.

Amikor megszakad a vonal

A telefont már jó néhány évtizede használjuk, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy még a legudvariasabbak közül is csak kevesen ismerik részletesen az erre vonatkozó szabályokat.

Az például rendszeresen vita tárgya, hogy ki hív vissza kit, amikor egy beszélgetés technikai okok miatt megszakad. Nos, az etikett szabályai szerint, ha megszakad a vonal, minden esetben az hív újra, aki elsőként kezdeményezte a hívást.

A telefon használatával kapcsolatos további vitás kérdés, hogy kinek illik befejeznie a telefonbeszélgetést. Az etikett szerint ezt csak a hívó fél teheti meg, a hívottnak nem illik a beszélgetés végét kezdeményeznie. Természetesen ezt nem lehet mindig betartani.

Ha már indulnál, vagy sürgős dolgod lenne, de a hívó fél egyszerűen képtelen abbahagyni a beszédet, akkor udvariasan kezdeményezheted a beszélgetés befejezését, olyan célzásokkal például, minthogy na, ezt később alaposabban meg kell beszélnünk.

A szalvéta használatának problémái

Azt bizonyára sokan sejtik, hogy a szalvétát az ölbe illik tenni az étteremben, abban azonban már kevesebben biztosak, hogy ezt csak a damasztszalvétával kell-e megtenni, esetleg a papírból készülttel is. Az etikett szerint az étteremben az asztalhoz ülve az ember az első mozdulattal az ölébe teszi a szalvétát, de csak a damasztot - ha papírszalvéta van, azt bal oldalra kell fekteti.

Mindkettőt össze lehet piszkolni, hiszen azért adták, és az étkezés befejeztével mindkettőt összegyűrve kell a teríték bal oldalára letenni - a papírszalvétát is mellé, nem a piszkos tányérba! Ha ugyanis szépen összehajtva teszed le a damasztot, azzal azt jelzed a pincérek felé, hogy olyan rossz volt az étel, hogy nem is kellett a szalvéta, nyugodtan odaadhatják a következő vendégnek.

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai

Ideális esetben a pincér pontosan ismeri az illemszabályokat, és nem hozza kellemetlen helyzetbe a vendéget. Ideális esetben. Számos olyan pincérrel találkozni azonban, akinek fogalma sincs például arról, hogy mit mond az etikett a bor kóstolásának szabályairól, és éppen az elé teszi le a kóstolásra szánt poharat, akinek az nem feladata.

Ha már akadnak a pincérek között ilyenek, legalább te tudd, hogy a bor rendelése és kóstolása egyaránt a férfi feladata. Az étteremben a nő választ helyet magának az asztalnál, ő ül le először, és ő is választ elsőként az étlapról. Az ételt azonban, ahogy a választott bort is, a férfi közli a pincérrel, utóbbinak pedig a férfi elé kell letennie a kóstolásra szánt poharat, hiszen ez is a férfi feladata.

Sőt, ez akkor is így van, ha valamilyen okból a nő adta le a rendelést, ha pedig két nő ül az asztalnál, a kóstolás a rendelést végző feladata.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Ezt is szeretjük