A 6 legdurvább baki az üzleti vacsorán
Üzleti vacsorára vagy hivatalos, és szeretnéd sikerrel zárni az estét? Akkor ne csak a tárgyalási stílusodra ügyelj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sikeres üzleti vacsora titka elsősorban a magabiztosság. Ha nemcsak, hogy kitűnő érvekkel felvértezve érkezel, de pontosan tudod azt is, hogyan illik viselkedni az étteremben, nagy baj nem érhet.

Házigazdaként a munkaebédre egy-másfél órát kell szánnod, vacsora esetében ez az idő már jóval kötetlenebb.

Ezen túl tisztában kell lenned az érkezés sorrendjének szabályaival, a fogyasztás módjára vonatkozó elvárásokkal, és az sem árt, ha tudod, milyen az ideális étterem, ha üzleti vacsoráról van szó. Elég ugyanis egyetlen baki ahhoz, hogy a vacsora rosszul süljön el.

Csak megbízható éttermet válassz!

Sok múlhat azon, hogy milyen éttermet választasz - a helyszín kiválasztása ugyanis mindig a házigazda feladata, aki az üzleti vacsorát kezdeményezte. Az étteremvezető és a pincérek kifogásolható megjelenése azt jelezheti, hogy az étteremmel sincs minden rendben, és az ilyen helyeket jobb elkerülni. A felszolgáló keze, körme egyáltalán nem lehet piszkos. Ételfolt sem éktelenkedhet sehol, sem a nyakkendőn, sem a kötényen, sem az abroszon, sem az övbe tűzött konyharuhán vagy a szalvétán.

A tisztaság a helyre is vonatkozzon, a szőnyegekre, a padlóra, az ablakokra, az asztalokra, legfőképpen pedig az evőeszközökre. A mosdó tisztasága szintén kardinális kérdés.

Az étlap nem elsősorban az árai miatt érdekes, sokkal inkább amiatt, hogy a feltüntetett ételek mennyire fantáziadúsak és változatosak. Tanácsos előre asztalt is foglaltatni, hiszen nincs kellemetlenebb annál, ha az utolsó utáni pillanatban kell éttermet keresni.

Az ültetés is kulcsfontosságú

Rendkívül fontos, hogy ne késs a vacsoráról. Ha mégis késnél, még időben szólj oda telefonon. Az étterembe érve mindig a férfi lépjen be elsőnek. Ha két férfi és két nő vesz részt a vacsorán, akkor elsőként az egyik férfi, közvetlenül utána a két hölgy lépjen be, a sor végén pedig a másik férfi. Ha egyedül érkezel, várd meg, hogy az étterem részéről a teremfőnök, főpincér, hostess vagy más ültető köszöntsön, és a helyedre kísérjen.
Az asztalnál azt a személyt ültesd a jobb oldaladra, akit meg akarsz tisztelni. Ha többen vesznek részt a vacsorán, a legrosszabb helyre a házigazdának illik ülnie, így például az ajtónak háttal.

Üzleti megbeszéléshez a hátsó boksz vagy a zenétől távolabb lévő asztal az ideális. Ha úgy érsz az étterembe, hogy sürgősen ki kell menned a mosdóba, akkor is először az asztalt foglald el, rendeld meg az aperitifet, kérj elnézést, majd hagyd el az asztalt.

Semmiképpen ne gyújts rá engedély nélkül!

Ha dohányzol, az aperitif és az étel megrendelése alatt még elszívhatsz egy cigarettát, de csak akkor, ha van hamutartó az asztalon. Ha nincs, az egyértelmű jelzés arra, hogy az asztal - vagy az egész étterem - nemdohányzó.

Ha lehetőséged van dohányozni, mielőtt rágyújtasz, mindig kérj engedélyt a partneredtől - elképzelhető, hogy ki nem állhatja a dohányzást. Ezután legközelebb már csak a főétel után gyújthatsz rá, de csakis akkor, ha senki nem eszik az asztalnál. Faragatlanság a megkezdett cigarettát égve a hamutartó szélére egyensúlyozni, majd egy kanál leves, egy szippantás cigaretta módon tovább füstölni.

Illendően bánj a kenyérrel!

Amíg az ételeket nem kezdik felszolgálni, az éttermek egy részében némi harapnivalóval kínálják meg a vendégeket - sok helyen az asztalnak a vendégtől balra eső részén helyeznek el kistányéron fűszervajat és zsemlét, pirítóst, kenyeret.

Ilyenkor a fűszervajas tányérhoz készített késsel vagy a kések legszélső darabjával kenj meg egy előre letört darab kenyeret, és így fogyaszd el. Tátott szájjal harapni a kenyeret nem stílusos megoldás. A keletkezett morzsahalmokat semmiképpen se takarítsd le az asztalról, az ugyanis a felszolgáló dolga.

Ne nyald le a kést és a kanalat!

Természetesen a kést nem szabad szájba venni, lenyalni pedig végképp nem. Ha feltűnés nélkül meg tudod oldani, akkor a késen lévő szaftot ráhúzhatod a villára, és azt veheted a szádba.

A kávéskanalat sem illik lenyalni, egyszerűen csak tedd le a csésze mellé a kistányérra. Ha esetleg tejszínhabdarab maradt rajta, akkor egy pici, de határozott mozdulattal a csésze széléhez ütheted, így a hab belehullik a kávéba.

Az asztalnál a fogadat piszkálni tilos, még úgy is, ha a szádat illedelmesnek hitt módon eltakarod a kezeddel. Ha ilyen gondod van, vonulj el a mosdóba - ez vonatkozik a sminkelésre is.

Jó, ha tudod!
A számlát mindig az fizeti, aki az üzleti vacsorát kezdeményezte. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet ezt a lehető legdiplomatikusabban intézni, kattints ide!

Diplomatikusan - az étkezés végén is

Ha nem ízlik az étel, akkor ne kezdj el mesélni róla, hiszen lehet, hogy az üzleti partnered egyenesen odáig van tőle. Természetesen, ha azt érzed a fogáson, hogy romlott, illedelmesen felhívhatod rá a figyelmet, és megbeszélhetitek a dolgot normális hangnemben az étteremfőnökkel.

Ne felejtsd el: aki felemeli a hangját, netán kiabál, az csak kínos helyzetbe hozza magát mind az étterem munkatársai, mind vacsorapartnere szemében. Győzni higgadtan, intelligensen érvelve lehet csak, és ez vonatkozik az üzleti megbeszélés tárgyára is. Ha komoly kifogásod van az étellel szemben, akkor küld vissza. Ha viszont már megetted, utólag felesleges reklamálni.Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.
Ezt is szeretjük