A 4 legdurvább baki, ami miatt kirúgnak próbaidő alatt

Ha már tiéd a munka, még ne dőlj hátra. Íme, négy hiba, ami miatt gyorsan elveszítheted.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkaszerződésnek ma már szinte kötelező eleme a próbaidő kikötése, mely ugyanúgy szolgálja a cég érdekét is, ahogy a tiédet. Van néhány heted arra, hogy felmérd, valóban azt kaptad-e, amit a szerződéskötéskor, illetve az interjún ígértek, és egyáltalán szimpatikus-e a kollektíva és a feladatkör. A munkaadó részéről is természetes, hogy szeretné letesztelni, milyen teljesítményt produkálsz éles helyzetekben, vagy képes vagy-e zökkenőmentesen beilleszkedni a csapatba.

Nem véletlenül választottak téged, alighanem a tapasztalatod, hozzáállásod, szakmai elképzeléseid mellett a személyes benyomás is döntő volt, így valójában csak a megerősítés kell számukra a kezdeti időszakban, ami majd fixálja a helyedet a cégnél. Így egyáltalán nem mindegy, mekkora lendülettel ugrasz neki az új munkának, hogyan adagolod a szakmai tudást, és mennyire engedsz teret a hiányosságaidnak. A legcsúnyább öngólok következnek.

A betanító végzi helyetted a munkát

Természetes, ha az első napok izgalma, a megfelelni akarás kicsit kivesz az erődből, és bizonytalanabb vagy az új, ismeretlen feladatokat illetően. Idő kell, amíg megszokod a környezetet, alkalmazkodsz a munkakörülményekhez.

Az első héten még alighanem a kollégák nevén is gondolkodsz, nem csoda, ha nem látod át rögtön a rendszert, ezért általában adnak melléd pár napra egy mentort, aki eligazít a feladataidban. Mindenki átesett az első napos izgalmakon, ezért senki sem várja tőled, hogy kérdés nélkül azonnal felvedd a munkatempót, és felülmúld az összes kollégát, még enyhébb bakik is becsúszhatnak.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a főnök elnéző mosollyal veszi tudomásul, ha fontos dokumentumokat törölsz a számítógépről, egy idő után azonban bele kell rázódnod a feladatokba. Ha még hetek múlva sem tudod önállóan ellátni a feladatod, azzal megkapod az alkalmatlan minősítést.

Hadilábon az idővel

A pontosság már az interjún is alapvető elvárás ahhoz, hogy végül megkapd a munkát. Nem meglepő, hogy ennek az igénynek az első munkanaptól kezdve meg kell felelned. Egyes helyeken annyira szigorúan veszik a reggeli késéseket, hogy ha gyakorivá válnak, akár ki is rúghatnak miattuk, vagy legalábbis levonhatnak a fizetésedből.

Csak olajat öntesz a tűzre a zárba tört lakáskulcs-féle, kreatívnak hitt magyarázatokkal, ráadásul aligha szeretnéd, hogy a teljes csapattól megkapd a link bélyeget már az elején. Hasonló a helyzet a hosszúra nyúló ebéd- és cigiszünetekkel: jó alkalom lehet a kollégákkal való ismerkedésre, barátkozásra, de nem éppen bizalomébresztő, ha óránként eltűnsz, a feladatok pedig nem fogynak. Muszáj rendszerbe szabnod a napi elfoglaltságokat, ha ugyanis nem gazdálkodsz jól az idővel, nem sokáig nézik el a csúszásokat. Ahogy az is visszatetszést kelt, ha a munkaidő vége előtt 20 perccel már pakolod a cuccaidat kilövésre készen.

Ezért járhat még kirúgás

Attól, hogy a próbaidőn már túl vagy, még nem dőlhetsz hátra teljes nyugalommal, az állásod megtartása komoly munkát igényel. Ha nem akarod, hogy kirúgjanak, nézd meg videónkat, és kerüld el a jellemző hibákat!

Okosabbnak hiszed magad a főnöknél

Az egyik legnagyobb melléfogás, amit elkövethetsz kezdőként az új munkahelyen, ha túlméretezett lendülettel ugrod meg a lécet, vagyis már az első pillanatban kifejted, mit hogyan kellene megváltoztatni a munkamenetben ahhoz, hogy az hatékonyabban menjen. Nyilván szeretnéd bizonyítani rátermettségedet, önállóságodat, illetve azt, hogy mindig van egy naprakész ötlet a tarsolyodban, de ezzel a nyomulós buzgalommal túllősz a célon.

Nem fogja lenyűgözni a főnököt a lelkes agytorna, sőt, inkább az ellenszenve fokozódik, ha azt látja, az ő elveit vagy döntéseit kritizálod, és szeretnél fölé kerekedni. Ráadásul, ha az első hetekben 120%-on pörögsz, hamar kimerülnek a tartalékok, és később már nem tudod hozni a várt teljesítményt.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Betegszabadságra mész

Amit a teljes kollektíva - különösen a főnök - gyanakodva mustrál, az az, ha az új dolgozó a harmadik napon váratlanul ágynak esik, és bejelenti, hogy a következő másfél hétben ne is számítsanak rá, az orvos szigorú pihenést írt elő. Ne várj hosszú karriert a cégnél, ha már az első adandó alkalommal - akár valós panaszokkal is - kimenőt adsz magadnak.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy tényleg megfázol, és az enyhe tünetekkel lábon hordod ki a náthát, de eszedbe se jusson feltűnő köhögőrohamokkal és hangos sóhajokkal felhívni a többiek figyelmét, mekkora áldozatot hozol a cégért. Ha történetesen jó fej brigáddal hozott össze a sors, egy-két napra akár működhet az otthoni gyógykúra is, de amint lehet, újult erővel vesd bele magad a feladatokba, így elkerül a gyanú árnyéka.

Ezt is szeretjük