Így néz ki a világ legszélesebb utcája: 18 sávos az Avenida 9 de Julio
A Július 9. sugárút a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült.

julius-9-sugarut-este
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kálvin térnél kezdődő és Vecsés határáig húzódó 15 km hosszú, helyenként kétszer háromsávos Üllői utat szélesnek érzed? Zebra híján valóban nem jó ötlet átmenni rajta.

De szélessége nem mérhető a Buenos Airesben található, a világ legszélesebb sugárútja címet kiérdemelt Avenida 9 de Julióéhoz, mely alig 3 km hosszú, de 140 méter széles.

Avenida 9 de Julio - Július 9. sugárút

A sugárút nevét az argentin függetlenség napjáról kapta: 1816. július 9-én kiáltották ki Argentína Spanyolországtól való függetlenségét. A sugárút tervezését már 1888-ban megkezdték, de csak 1937-ben indult el az építkezés - mely végül teljes hosszában és szélességében eltartott az 1960-as évekig. Bár az 1980-as években a Július 9. sugárút újabb, dél felé tartó szakaszai készültek el.

A Július 9 sugárút legszélesebb részén mindkét irányban 7-7 sáv forgalmi sávon haladhatnak az autók, melyeket két oldalról széles fasorok határolnak. Ezek között járda van, majd újabb 2-2 forgalmi sáv az autók számára, végül az út mentén, a házak mellett újabb járda. A gyalogosoknak tehát hosszú percekbe és több lámpaváltásba telik átérni az út egyik oldaláról a másikra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sugárút 140 méteres szélességét az indokolta, hogy Buenos Aires keleti részén az utcák sakktáblaszerűen helyezkednek el. Ezeket az utcákat pedig csak egy igazán széles sugárúttal tudták összekapcsolni, így egy teljes háztömbnyi helyet szenteltek az Avenida 9 de Juliónak. A sugárút fő látványossága az 1936-ban, a város alapításának 400. évfordulójára emelt 71,5 méter magas obeliszk, mely a Köztársaság téren található.

A világ legveszélyesebb hegyi útjai

A hegyi utakon edződött, gyakorlott sofőrök is csak megfelelő mérlegelés és óvatosság mellett tudnak végigmenni a világ legveszélyesebb szerpentinútjain. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük