Kisebb város méretű darab szakadt le a világ legnagyobb jéghegyéről
A kutatók szerint ezzel elkezdődött a gigászi tömb pusztulása.

a-68
beauty and style
Top olvasott cikkek

Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye, az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68, csütörtökön leszakadt róla egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla. Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít - írta a BBC hírportálja.

Az óriás jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, melyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják. Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora az elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket, szerinte a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el.

- Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak - válaszolta a BBC kérdésére. A tömb csütörtöki leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította.

Amikor az A-68 letört, területe majdnem hatezer négyzetméter volt, átlagos vastagsága 190 méter. Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken, és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult, és észak felé kezdett haladni. A nemrég véget ért ausztrál nyár idején a gigászi jéghegy kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából.

A cikk az ajánló után folytatódik

A monstrum a szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak le róla. Jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik, Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik.

Fotók: Getty Images

Fotón a Titanic-katasztrófát okozó jéghegy

A jéghegy története Grönlandon indulhatott, ahol is időszámításunk előtt 1000 körül egy hatalmas hóesés után firn, azaz jeges hó vagy oromhó képződött. Évtizedek múltán ebből egyre vastagabb és vastagabb jégréteg képződhetett a később hulló hó súlya alatt, mely évtizedek múltán gleccserré lett, és lassú útra kelt.

Ezt is szeretjük