6 elmaradhatatlan teendő, mielőtt állásinterjúra mész

Mit tegyél, hogy sikerrel járj?

Kelts jó benyomást leendő munkaadóidban már az interjú előtt!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az állásinterjún való szereplésed dönti el a sorsodat, hanem az is, amit előtte csinálsz. Ha nem szeretnél rossz benyomást kelteni, akkor végezd el a következő tennivalókat az interjú előtt.

Tervezd meg az útvonalat!

Bizonyára már te is tapasztaltad, nem szerencsés úgy érkezni színházba, moziba, esküvőre, randevúra, hogy az utolsó pillanatban, izzadtan, az elkéséstől rettegve esel be az ajtón. Nincs ez másképp most sem. Képzeld csak el, milyen benyomást keltesz a rád várókban, ha már beszólítottak, de te még csak most rohansz fel a lépcsőn, majd a ruhádat igazgatva, izzadtan rogysz le a székre, lihegve üdvözlöd őket.

Joggal hihetik, hogy nem is olyan fontos számodra az egész, ráadásul a legcsekélyebb tisztelet sincs meg benned. Lehet, hogy már ezzel elásod magad, de ha nem, akkor is kínos számodra a helyzet.

Már előző nap nézd meg a térképen, hogyan juthatsz el az interjú helyszínére. Tegyél próbát, ellenőrizd, mennyi ideig tart az utazás. Készülj fel a váratlan eseményekre, tervezz meg egy alternatív útvonalat. Ha mód van rá, kérdezd meg a munkaadódat, hogyan juthatsz el a legkönnyebben hozzájuk, ha kocsival mész, milyenek a parkolási lehetőségek vannak.

Tervezd meg az öltözékedet!

Az első benyomás egy találkozásnál mindig nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy, mit veszel fel, hogyan nézel ki. Ne felejtsd el, hogy a munkáltatók a külső megjelenésedet is figyelik - biztos lehetsz benne, hogy alapvető következtetéseket vonnak le rólad a ruházat alapján.

Hogy a legjobb benyomást keltsd, ne az indulás előtt öt perccel rámold ki a szekrényedet, ez kapkodáshoz vezet, kockáztatod, hogy elkésel! Adj időt magadnak, hogy kiválaszd a legmegfelelőbb öltözéket, legjobb, ha már előző nap eldöntöd, mit veszel fel! Semmiképp ne vegyél fel új ruhát, cipőt, bármilyen elegáns is, idegenül, kényelmetlenül érezheted magad benne. Ne felejtsd el kitisztítani a cipődet, megtisztítani a körmödet. Frizurád legyen ápolt, tiszta, de semmiképp se tűnjön úgy, hogy egyenesen a fodrásztól érkezel. Ügyelj rá, hogy a sminked inkább szolid legyen, mint feltűnő!

Ezt vidd magaddal!

Kellemetlen benyomást kelthet, ha hatalmas cekkerrel, ormótlan, iratokkal teli aktatáskával érkezel, melyeket nem tudsz hová rakni, és melyekben idegesítően kotorászol, ha szükséged van valamire. Hogy ezt elkerüld, ellenőrizd az indulás előtt, mire lehet szükséged! Válassz ki egy kis táskát, ridikült, és csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal! Legyen nálad könnyen előkereshetően minden fontos dokumentum - önéletrajz, diploma, bizonyítványmásolatok, referencia!

A siker kulcsa

Ha biztosra szeretnél menni munkaügyben, lesd el videónkból, hogy mi a sikeres állásinterjú titka.

Ügyel rá, hogy jó aludj!

Rendkívül fontos, hogy kipihenten érkezz az interjúra. Ezért ne menj el bulizni előtte való éjszaka, feküdj le időben, próbálj meg nyugodtan aludni! Ha nem tudsz elaludni, csak kipróbált, és ne túl erős nyugtatót vagy altatót vegyél be, nehogy elaludj, álmatag, netán kábult legyél a fontos eseményen!

Készülj fel az elindulásra!

Adj magadnak elegendő időt, hogy kényelmesen elkészülj! Ellenőrizd még egyszer, hogy minden fontos irat nálad van-e. Ha elaludnál, vagy közlekedési dugóba kerülnél, és úgy látod, mégis elkésel, telefonálj időben, jelezd a késést, kérj elnézést, ha nem tudnak várni, kérj egy új időpontot!

Használd ki a várakozás idejét!

Ha jól osztottad be az idődet, valószínűleg még várnod kell, hogy sorra kerülj. Lehet, hogy szokásod, lehet, hogy csak idegesség levezetésére, illetve a friss lehelet miatt rágózol, de mivel igen visszatetsző, ne felejtsd el még az érkezés előtt eldobni a rágógumidat! Ha van még egy kis időd, menj ki a mellékhelyiségbe, igazítsd meg a frizurád, és próbálj felfrissülni!

Add meg nevedet a recepción a titkárnőnél, vagy akinél be kell jelentkezned, illetve annak a munkatársnak a nevét, akihez érkeztél. Nézz körül, míg várakozol, figyeld meg, hogyan viselkednek a dolgozók, nézd meg a vállalati kiadványokat, a kiállított termékeket! Beszélgess a recepcióssal, titkárnővel, ez lehetővé teszi, hogy kipróbáld a hangodat. Gondolj arra, hogy esetleg őt is megkérdezik, mi volt rólad a benyomása. Legyél ezért udvarias és barátságos, de véletlenül sem túlságosan kíváncsi!

Cikkünk megírásában Babos Éva Hogyan találj magadnak állást - A munkakeresés kézikönyve segített.

Neked szól ez a könyv, ha most vesztetted el az állásodat, vagy tanulmányaid végeztével most keresel munkahelyet, ha gyesről szeretnél ismét munkába állni, vagy éppen állást akarsz váltani. Hamar rájössz, hogy magadra maradtál, hirtelen azt sem tudod, mihez kezdj. Ebben a helyzetben szeretne a könyv segíteni. Olyan tudást ad, mely esélyt biztosít, hogy boldogulj, hogy mihamarabb gondoskodhass önmagadról és családodról, hogy ismét hasznos, magabiztos embernek érezd magad. Ha megfogadod a tanácsokat, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak keresel, de találsz is állást.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 1494 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük