4 jel, ami arra utal, hogy sikeres volt az állásinterjú

Nem bírod a feszültséget, és tudni akarod, visszahívnak-e? Íme, néhány jel, mely alapján joggal bizakodhatsz a pozitív elbírálásban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az álláskeresés önmagában is stresszes időszakot jelent, az a bizonytalanság pedig, melyet egy állásinterjú után érez egy adott jelentkező, kifejezetten idegőrlő. Szerencsére azonban vannak jelek, melyek okot adhatnak a bizakodásra, csökkentve ezzel a feszültséget. Ha a következőket tapasztalod az interjú során, érdemes pozitívan tekintened a jövődre.

Dinamikus, pörgős interjú

Nem jelent túl sok jót, ha az interjú döcögős, és úgy érzed, pusztán csak illendőségből és a szabálykövetés miatt teszik fel a kérdéseket, miközben az első benyomás, illetve már néhány mondat alapján véleményt alkottak rólad, és eldöntötték, nem te vagy az ideális jelölt.

Ellenben, ha a monoton szabványpárbeszéd helyett az interjún pörögnek, illetve egymásból következnek a kérdések és a válaszok, frappánsan és határozottan reagálsz, a dialógus során pedig viszonylag hamar megtaláljátok a közös hangot, elkönyvelheted, hogy sikeresen szerepeltél.

Hosszú beszélgetés

Ahhoz, hogy egy cég teljes mértékben felmérje a jelentkező szakmai hozzáértését, emellett emberi kvalitásaiba és elhivatottságának mértékébe is betekintést nyerjen, nem elég csupán öt-tíz perc, ezért nem ritka, hogy egy komoly interjú akár egy órát is igénybe vehet.

Ha pillanatok alatt, unottan végigpörgetik a legfontosabb kérdéseket, majd legalább ilyen monoton hangon búcsúznak el tőled, joggal gyaníthatod, hogy nem loptad be magad a HR-es szívébe.

Ugyanakkor, ha elég időt szánnak rád, és a lehető legnagyobb részletességgel kívánnak tájékozódni minden veled kapcsolatos dologról, nagy az esélyed rá, hogy nem ez volt az utolsó beszélgetésetek. Ugyanez igaz arra is, ha az alapos felmérés részeként a referenciáidat is szóba hozzák.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence

Nézegess képeket!

Elolvasom

Személyes hangvétel

Az állásinterjú célja többek között az, hogy lássák, milyen ember vagy, és miként kommunikálsz, vagyis, hogy személyiségedről is levonják a megfelelő következtetéseket, miután szakmai múltadról az önéletrajzod segítségével már tájékozódtak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Épp ezért fontos, hogy az interjú során ne keltsd negatív, gyanakvó, zárkózott, a kákán is csomót kereső leendő alkalmazott benyomását, annál inkább egy kedves, nyitott, közvetlen személyiség képét. Ha utóbbi sikerült, és jó benyomást gyakoroltál az interjúztatóra, azt a visszajelzéseiből is leszűrheted. A pozitív jelek közé tartozik a beszélgetés személyes, közvetlen és kedélyes hangvétele, vagy épp a nevetés, a mosoly és az érdeklődő tekintet.

A párbeszéden túl

Az előző jelek is igen pozitívak, azonban szinte nyert ügyed van, ha olyan konkrétumokra kérdeznek rá, mint hogy hogyan oldanál meg egy adott, a cég életében aktuális problémát, továbbá, ha az interjú nem csupán a beszélgetésre korlátozódik, de bemutatják a munkahelyet, körbevezetnek, esetleg - ha HR-es interjúztatott - bemutatnak leendő munkatársaidnak, illetve főnökeidnek is.

Mindez nem természetes velejárója egy felvételi beszélgetésnek, ugyanakkor azonban könnyen lehet, hogy az utolsó kör jelöltjeinek mindegyikével így tesznek. Tehát még nem könyvelheted el, hogy tiéd az állás - egészen addig, míg ezt konkrétan ki nem jelentik -, azonban biztos, hogy a legesélyesebb pályázók között vagy.

Volt már rossz tapasztalatod az állásinterjún?

Ezt is szeretjük