3 tévhit a menstruációról, amit te is rosszul tudtál
A havi vérzésről sok tévhit kering - lehet, hogy te is rosszul tudtál néhány dolgot a saját testedről? Ideje tisztázni ezeket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkezdődött, és életed jelentős szakaszán végig fog kísérni: a menstruációs ciklus néha kellemetlen, néha tehernek érezheted, de el kell fogadnod, hogy nőként ez is hozzátartozik az életedhez.

Sokaknak megkönnyíti a menstruációval kapcsolatos nehézségek elviselését, ha magát a folyamatot úgy fogják fel, mint a biológia egy csodáját, és ezzel nincs is baj - azt azonban tudnod kell, hogy a menstruációban nincs semmi misztikus dolog. Éppen ezért itt az ideje, hogy eloszlassunk néhány tévhitet ezt illetően.

Amíg menstruálok, nem eshetek teherbe

Nem igaz! Bár valóban kisebb rá az esély, a menstruáció alatt is fennáll a lehetősége a teherbeesésnek.

Különösen igaz ez a menstruáció utolsó napjaira, illetve a te korodban, hiszen az ovulációd még nem feltétlenül rendszeres, így előfordulhat, hogy akár a ciklus után néhány nappal ismét peteérésed lesz, és egy életben maradt spermium meg is termékenyíthet.

Persze ennek kicsi a valószínűsége, és sok véletlen együttállása szükséges hozzá, de, ugye, te sem szeretnéd a véletlenre bízni a családtervezést?

Ha a pasiddal nem tudtok uralkodni magatokon, és a menstruációd alatt is együtt vagytok, semmiképpen se feledkezzetek meg a védekezésről ilyenkor se - az óvszer használata azért is javasolt, mert a menstruációd alatt fogékonyabb vagy a fertőzésekre is.

A menstruáció normális esetben egy hétig tart

Nem feltétlenül. Mivel minden nő szervezete más és más, nem igazán beszélhetünk normális esetről. A legtöbbeknél a menstruáció négy-öt napig tart, ám ha nálad valahol három és nyolc nap között mozog, akkor nincs okod aggodalomra.

A menstruációd hosszát több dolog is befolyásolhatja, például bizonyos gyógyszerek, illetve az, hogy mennyit mozogsz. Ha egy-egy alkalommal tart a menstruációd hosszabb vagy rövidebb ideig a megszokottnál, még nyugodt lehetsz, de ha ez többször is előfordul, a biztonság kedvéért érdemes felkeresned a nőgyógyászodat.

A vérzés alatt rengeteg vért veszítesz

Ez sem igaz. A menstruációt kimerítőnek érezheted, esetleg ilyenkor sápadtabb is lehetsz, de valójában nem veszítesz ilyenkor jelentős mennyiségű vért. Az egész menstruáció alatt általában körülbelül 35 milliliternyi vér távozik, ami ahhoz képest, hogy nagyjából öt litert keringetsz a szervezetedben, nem sok.

Ugyanakkor igaz, hogy egyeseknek ennél erősebb a vérzése, de önmagában a normális, egészséges menstruáció alatt nem lehetséges veszélyes mennyiségű vért veszíteni. Ha a menstruáció alatt és után erőtlenebbnek vagy fáradékonyabbnak érzed magad, egyél magnéziumban és vasban gazdag ételeket, így a szervezeted gyorsabban pótolja a hiányzó nyomelemeket.

Ezt is szeretjük