3 támogatás, amit a munkahelytől igényelhetsz
Csak kérned kell
Kibővült utazási kedvezmény, iskoláztatási támogatás, munkaidő-kedvezmény. Így juthatsz hozzájuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Munka Törvénykönyvének 165. §-a szerint munkáltatód a béren felül is támogathatja a kulturális és egészségügyi szükségleteidet, életkörülményeid javítását. A szociális támogatásokat, illetve ezek mértékét kollektív szerződésed határozza meg, de munkáltatód ezen túlmenően is nyújthat támogatást, ha van rá kerete. Sok szociális juttatás ugyanis - mint a cafeteria jegyek vagy az utalványok - a törvény szerint nem kötelező, csak adható. Sok helyen épp ezen a feltételes módon áll vagy bukik az egész.

A legtöbb munkahelyen azonban a szakszervezetnek vagy egyéb érdekképviseleti szervnek sikerült kiharcolnia a dolgozóknak járó alapvető szociális támogatást, úgyhogy a kollektív szerződést mindenképp érdemes áttanulmányoznod, hogy ne ess el olyan plusz pénzektől, melyek igenis járnak neked.

Iskolakezdési támogatás utalványként vagy számla elszámolásával

Az adómentes iskolakezdési támogatást kétféle formában kaphatod. A leggyakoribb forma az utalvány, melyet a szelvény hátoldalán feltüntetett, szerződött partnereknél tudsz beváltani. A beváltóhelyek listáján szerepelnek hipermarketek, papírboltok, írószer-, könyv- és ruházati üzletek is, így mindent kedvezményesen be tudsz szerezni, amire a suliban a gyerkőcödnek szüksége lehet.

Az utalványok felhasználhatósági ideje a tanévkezdés első napját megelőző és az azt követő 60 napig tart, vagyis körülbelül július 3-tól október végéig. Rossz hír, hogy az utalvány adómentessége januártól sajnos megszűnt, azóta 25%-os adókulcs alá esik. Ezért sokszor vonakodnak adni a munkáltatók, de, ha a kollektív szerződés előírja, főnöködnek kötelessége kiosztani az utalványokat.

Az iskolatámogatási utalvány vagy cafeteria jegy - kedvezményes adózás alá eső - mértéke jelenleg a minimálbér 30%-a, azaz 22 050 forint.

Tudtad?
Ha az alaptámogatásnál többet adna munkáltatód, megteheti, de az összeghatár feletti rész után már 54% adót kell fizetnie. Sajnos ezt csak a nagyobb vagy különösen családbarát cégek engedhetik meg maguknak manapság.

A támogatás másik lehetősége, amikor az iskola által kiállított számlát számolod el a munkahelyen. A kedvezményes adókulcs erre az esetre is áll, a törvény szerint tankönyveket és egyéb taneszközt számolhatsz el így.

Ilyen például az írószer vagy rajzeszköz, de az íróasztal és a tanulószék is. Ruházat alatt bármilyen iskolában hordható ruhaneműt kell érteni, mint például nadrág, szoknya, ing, póló, blúz, cipő, kabát, tornacipő vagy tornaruha. Mindent nem tudsz ugyan megvenni 22 ezer forintból, de a támogatást akkor sem szabad veszni hagyni. Ebben az esetben csak arra kell ügyelned, hogy a hivatalos számla a munkáltatód nevére legyen kiállítva.

Szeretnél még több tippet, spórolási lehetőséget megismerni a sulikezdéssel kapcsolatban? Ha nálatok is fejtörést okoz a beiskolázás, kattints!

Utazási kedvezmény - megemelt támogatás és egységesítés

A május 1-jei törvénymódosítással változtak a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályai. Az ingázók és sokat utazók kivételesen jól jártak az új rendszerrel, mivel 80%-ról 86%-ra emelkedett a térítés aránya. Megszűnt továbbá a távolsági busz és a HÉV közötti korábbi megkülönböztetés, a támogatott közlekedési eszközök közé bekerült továbbá a hajó és a komp is, valamint havi 30 ezer forintos támogatást nyertek a külföldről hazajáró, vagyis repülővel ingázó dolgozók.

A kormányrendelet kimondja, hogy, ha városon kívülről jársz be dolgozni, munkaadódnak kötelessége megtéríteni a teljes árú, másodosztályú vonatjegyed, vasúti bérleted, HÉV-jegyed vagy bérleted, illetve komp- vagy hajójegyed árának 86%-át.

A gépkocsival bejárók sem maradtak ki a támogatásból, de ebben az esetben csak akkor jár a kilométerenkénti 9 forintos hozzájárulás, ha lakóhelyed és munkahelyed között nincs tömegközlekedés, vagy munkarended miatt nem tudsz élni vele. Az utazási költségtérítést nem számolhatják hozzá a jövedelmedhez, a támogatás ugyanis adómentes juttatás.

Munkaidő-kedvezmények

A juttatás szó hallatán a legtöbben leginkább valamilyen pénzbeli vagy természetbeni támogatásra gondolnak, pedig a törvény lehetőséget ad arra is, hogy szabadidőben kapd meg a kedvezményeket.

Kevesen tudják például, hogy rendkívüli esetben az alapszabadságodból is kikérhetsz évente háromszor három napot, mindenféle előzetes egyeztetés és tervezgetés nélkül. A részletes indoklás bőven elég, hiszen mindenkinek adódhat valami halaszthatatlan dolog az életében. Ebben az esetben főnököd nem tagadhatja meg a rendkívüli szabadnap kiadását, köteles elengedni téged.

A szabályzat azt is kimondja, hogy kisbaba születése esetén az apukát is munkaidő-kedvezmény illeti meg, méghozzá öt teljes nap, melynek tartamára távolléti díjat kell fizetniük. Az egyetlen kikötés ezzel kapcsolatban, hogy a kiírt időpont előtt pár héttel tájékoztassátok a főnököt a rendkívüli szabadság kikéréséről. Munkaidő-kedvezményt két másik esetben is igényelhetsz. Az egyik, ha pároddal magánerőből, saját részre házépítésbe fogtok, a másik, ha váratlan betegség esetén közeli hozzátartozód 30 napot meghaladó, tartós ápolásra vagy gondozásra szorul.

A tartós otthoni ápolást és annak indokoltságát a kezelőorvossal igazoltatnod kell.

A munkaidő-kedvezmény alatt itt maximum két évre szóló, fizetés nélküli szabadságot kell érteni, ami kényszerű megoldás, illetve kész anyagi csőd, de legalább a munkaviszonyod folytonossága megmarad.

Ezt is szeretjük