Így spórolhatsz tízezreket!
Olyasmit is megengedhetsz csemetéidnek, amit talán remélni sem mertél. Számos segítséget vehetsz igénybe - ismerd meg a családi kedvezményeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Az állami támogatási rendszer bizony nem minden tekintetben kedvez a nagycsaládosoknak - elég csak a meglehetősen szerénynek mondható gyedet, gyest vagy családi pótlékot említeni. Vannak azonban olyan kevésbé ismert, ám adott esetben jelentős megtakarítást eredményező kedvezmények, melyek kifejezetten a három vagy több gyermeket nevelők dolgát hivatottak megkönnyíteni.

Étkezési támogatás - díjmentességet is kaphatsz

Ha magad is három vagy több csemetét nevelsz, bizonyára hallottál arról, hogy nagycsaládosként bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetés esetén gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-ára vagy jogosult. Ám jó, ha tudod, hogy a lakóhelyetek szerinti önkormányzat, illetve az adott nevelési-oktatási intézmény vezetője egyéni rászorultság alapján további gyermekenkénti kedvezményt állapíthat meg. Érdeklődj a lehetőségekről az illetékeseknél - nem kizárt, hogy sikerül teljes díjmentességet elérned, vagy csak egy jelképes összeget kell fizetned csemetéid étkeztetéséért.

Így utazz olcsón!

Nagycsaládosként A pontból B pontba eljutni is feladat, ám jó, ha tudod, hogy a két legnagyobb hazai személyszállító cég átvállalja az ezzel kapcsolatos költségek jelentős részét.

A MÁV 90%-os utazási kedvezményt biztosít azok számára, akik legalább három saját gyermekkel utaznak, amire a csemeték, valamint a velük lévő egy vagy két felnőtt egyaránt jogosult. A hatéves kort el nem ért gyereknek ez esetben is jár a díjtalan utazás, de a létszámba ő is beleszámít.
 
A távolsági Volán-buszokon ugyancsak 90%-os kedvezményre jogosultak a szülők, ha velük együtt utazik legalább három saját gyermekük. Természetesen a kedvezmény akkor is érvényes, ha csak az egyik szülő kíséri a gyerekeket.

Ahol szinte mindent kedvezménnyel kapsz

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete - NOE - az élet legkülönbözőbb területein kínál kisebb-nagyobb mértékű kedvezményeket, melyek révén olyasmit is megengedhetsz magadnak, illetve gyermekeidnek, ami egyébként nem, vagy legalábbis csak nehezen elérhető számotokra - legyen szó vásárlásról, szolgáltatásról vagy nyaralásról.

Az egyesületen keresztül te is tagja lehetsz Magyarország legnagyobb létszámú törzsvásárlói rendszerének, az Euro Discount Clubnak - EDC -, ami által a fővárosban és vidéken együttesen 651 üzletben, szolgáltatónál és webáruházban kaphatsz engedményt. Ennek mértéke átlagosan 11,4%, ám sok kicsi sokra megy: a NOE kimutatása szerint a családok évi több tíz- vagy akár több mint százezer forintot is meg tudnak takarítani.

A kínálat már-már zavarba ejtően bőséges: a gyerekruhák vagy játékok mellett olcsóbban juthatsz hozzá többek között könyvhöz vagy számítógéphez.

Olyan szolgáltatásokat is meglehetősen baráti áron vehetsz igénybe, mint a háztartásigép-javítás, a villanyszerelés vagy a festés - hogy csak néhány példát ragadjunk ki.

Az EDC-rendszeren túl más családi kiadások terén is jól érzékelhető kedvezményekben részesülhetsz az egyesület jóvoltából, például az aktuális piaci konstrukcióknál kedvezőbb feltételekkel lízingelhetsz autót, illetve köthetsz felelősségbiztosítást. A NOE flottarendszeréhez csatlakozva pedig ingyenesen beszélhetsz családtagjaiddal.

Mindemellett az egyesület révén meglepően kellemes kondíciókkal nyaralhatsz családoddal kül- és belföldön, illetve táboroztathatod csemetéidet az ország számos pontján - ez utóbbi egyébként a dolgozó szülők számára állandóan problémát jelentő bölcsődei, óvodai és iskolai szünetre is megoldást kínál.
 
A szervezet minden más lehetséges módon is igyekszik megkönnyíteni a nagycsaládosok életét. Ha gyermeked éppen akkor növi ki minden ruháját, amikor a család pénzügyileg kevésbé sikeres időszakát éli, kisegítenek ruhával-cipővel, de például babaholmit is csereberélhetsz náluk, ha már szétosztottál mindent, ami nagyobbacska gyerekeidről lemaradt, és a gólya megint kopogtat a család ajtaján.

Így veheted igénybe

Hogy részesülhess a fenti kedvezményekben, nem kell mást tenned, mint belépni a NOE-ba, amire az egyesület honlapján is lehetőség van. A tagdíj évente és családonként 5500 forint, ami a megtakarítások fényében már-már jelképesnek mondható.

Ezt is szeretjük