Ikreket vársz?

5 dolog, amit meg kell tenned a születésük előtt

Tudd meg, mit tehetsz azért, hogy ikerbabáid születése ne kettős gond, hanem kettős öröm legyen.

Különleges életesemény, amikor egy családba ikrek érkeznek, ami a boldogság mellett a terhek megnövekedésével is jár - ám ezek közül sok megelőzhető, illetve mérsékelhető. Tudd meg, mit tehetsz azért, hogy ikerbabáid születése ne dupla gond, hanem dupla öröm legyen.
 

Segítségedre lesz ebben Gesztes Ágnes is, aki hat gyermek - közöttük a 18 hónapos négyes ikrek, Gábor, Berci, Detti és Peti - büszke édesanyja.

Életmódváltás - csak finoman

A terhesség kiváló alkalmat kínál arra, hogy végre egészségedre és közérzetedre összpontosíts - amit már csak saját, no meg persze születendő gyermekeid érdekében is érdemes megtenned.

Egészségesen és finoman

Ikerterhesség esetén az átlagosnak tekinthető 10-16 kilogrammos hízás mellett 16-22 kilogrammos vagy akár ennél nagyobb mértékű súlygyarapodásra számíthatsz. Hogy ne szaladjon el veled a ló kilóid számát illetően, tartsd szem előtt a régi igazságot, miszerint nem kell hármatok - négyetek, netán ötötök - helyett enned.

Ugyanakkor az, hogy a babák megfelelően fejlődjenek, és szervezeted se merüljön ki vitamin- és ásványianyag-hiány következtében, a manapság Magyarországon leginkább elterjedt vegyes táplálkozás mellett nagyjából 3200 plusz kalória bevitelét igényelné - ami viszont borítékolhatóan elhízáshoz vezet.

Az áthidaló megoldást a kíméletes életmódváltás jelenti. Mielőbb térj át a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő, ám viszonylag alacsony kalóriatartalmú, biológiailag értékes étrendre. Eleinte talán szokatlannak tűnik majd, ám ahogy ráérzel a valódi ételek természetes ízére, egyre inkább meg fogod kedvelni őket, már csak a közérzetedre kifejtett jótékony hatásuk miatt is.
A kellő mennyiségű szénhidrátot gabonafélék - főként teljes kiőrlésű, illetve Graham-lisztből készült termékek -, valamint zöldségek és gyümölcsök bevitelével biztosíthatod szervezeted számára.

Mivel ezek rostokban is bővelkednek, segítségükkel a terhességgel gyakorta együtt járó székrekedést, ezáltal a súlygyarapodás mértékét is csökkentheted - ráadásul az utóbbiakat lényegében korlátlanul, akár nassként is fogyaszthatod.

Ikerterhesség esetén szervezeted fehérjeszükséglete 50-100%-kal is megnövekedhet. Fehérjeforrásként elsősorban a fehér húsok, a tojás, a zsírszegény tej- és tejtermékek, illetve a hüvelyesek és a szója jöhetnek szóba, melyek kivétel nélkül jóval egészségesebbek, mint a jóval elterjedtebb vörös hús. Zsiradékként hidegen sajtolt növényi olajakat használj.

Hagyd abba a pörgést!

Mivel a női szervezetet egy baba kihordására és megszülésére alkotta meg a természet, nem véletlen, hogy az ikerterhességet hivatalból veszélyeztetett terhességnek tekintik, hiszen ennek során lényegesen nagyobb a vetélés, vérzés, koraszülés kockázata.

A fentieket megelőzendő, függetlenül korábbi aktivitási szintedtől, minél többet kell pihenned. Ha a munkád komolyabb fizikai igénybevétellel, illetve stresszel jár, minden további nélkül kérheted táppénzes állományba vételedet.
 

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Amennyiben az orvosnak nincs ellenvetése, testedzésként szóba jöhet az úszás vagy a kismamajóga. Ám ahogy a mozgást megerőltetőnek érzed, netán bekeményedik a hasad, azonnal hagyd abba.

Orvosválasztás

Az orvosválasztás a szokásosnál is nagyobb körültekintést igényel, hiszen esetedben nagyobb a komplikáció valószínűsége. Lehetőleg olyan szakembert keress, akinek a praxisában fordult már elő ikerterhesség.

Kérd ki más anyukák véleményét, illetve olvasd el a témával kapcsolatos fórumokat, hiszen mások tapasztalataiból merítve könnyebb lesz döntened. Vedd figyelembe azt is, hogy a kórházban, ahol szülni fogsz, van-e koraszülött osztály. Így ugyanis, ha a babák a kelleténél előbb kéredzkednének világra, nem kell elszakadnotok egymáshoz.

- Az én doktornőm praxisában már több hármas ikerterhesség is volt, négyes azonban még nem - nem is repesett a boldogságtól, mikor kiderült, hogy négy babát várok, azóta viszont velünk büszkélkedik. Bár megbíztam benne - már az ikrek kisebbik bátyját, Tomit is ő segítette a világra -, szempont volt az is, hogy a kórházban, ahol dolgozik, a koraszülött osztályt csúcsminőségű technikával szerelték fel - mondja Gesztes Ágnes.

Igényelj támogatást!

Függetlenül attól, hogy hány babát hozol a világra, a jelenleg hatályos törvény szerint - nem túl logikus módon - sajnos csak egy gyedet kaphatsz, amit még az sem ellensúlyoz, hogy a családi pótlék valamennyi gyerek után jár. Ám jó, ha tudod, hogy a lakóhelyed szerinti önkormányzatnál igényelhetsz pénzbeli támogatást a babákra.
 

15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ha pedig érkezésükkel három vagy több három év alatti gyerek lesz a családban, mert már van egy aprócska porontyod, kérheted azt is, hogy küldjenek az önkormányzat alkalmazásában gondozónőt, aki a babák és a háztartás ellátásában segítségedre lesz. Így tettek annak idején Gesztesék is - a gondozónő, Jutka pedig a hétköznapokon munkaidőben foglalkozik a babákkal az anyuka mellett.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha kérelmedet negatívan bírálnák el, fordulhatsz az Otthon Segítünk Alapítványhoz is. A szervezet önkéntesei otthonukban igyekeznek tehermentesíteni azokat, akiknek erre valamilyen okból szükségük van.

Az anyuka az újszülött babák számára megfelelő 44-es és 50-es méretű ruhákból álló manócsomagot is igényelt az Ikresek.hu oldalon - ezt bárki megkaphatja, akinek ikrei lesznek, majd, ha a csemeték már nagyobbak, vissza kell szolgáltatnia a portált üzemeltető szervezetnek, hogy az másoknak is segíthessen ily módon.

Fontos apróságok

Két vagy több baba érkezése bizony nem olcsó mulatság a család számára, ám a szükséges felszerelések nagy részét akár használtan, például az aukciós oldalakon is megvásárolhatod. Mivel a babák gyorsan nőnek, ezek nem használódnak el olyan könnyen, nemritkán jó néhány porontyot kiszolgálnak élettartamuk során.

Az olyan standardok, mint a kiságy vagy az ikerbabakocsi, alapdarabok, de Gesztes Ágnes javasolja egy nagyobb méretű szoptatópárna beszerzését is, hogy a két porontyot sztereóban is tudd táplálni.

Hasonlóan fontosnak tartja a fejőt és a cumisüveget is, lehetőség van ugyanis arra, hogy az egyik baba kevésbé lesz erős, mint a másik, így kevesebbet tud majd szopni is. Az egyszerű segédeszközök révén mindegyiket megfelelően tudod táplálni, és attól sem kell tartanod, hogy a tejed idő előtt elmegy.
Ezt is szeretjük