Bolond, aki sok gyereket vállal ma Magyarországon?

Az ideális gyerekszám három lenne, ám a körülmények nem kedveznek a nagycsaládoknak.

Országunk fogyó lélekszáma több születést kívánna - az ideális gyerekszám három lenne. Ám a jelenlegi gazdasági, társadalmi körülmények nem kedveznek ennyi, netán több gyerek vállalásának. Mégis vannak, akik mindezek ellenére bátran belevágnak.

Vegyes megítélés

A nagycsaládok megítélése manapság meglehetősen vegyesnek mondható. Akadnak olyanok, akik hajlamosak néhány negatív példa alapján általánosítani, nem gondolva arra, hogy számos szülő tudatosan vállal több gyermeket, és, ha nem is jólétben, de anyagi és nem utolsósorban érzelmi biztonságban képes felnevelni őket.

Gesztes Ágnes és férje az akkor 15 éves Norbi és kétéves Tomi mellé szerettek volna még egy kislányt. Ezért lombikprogramban vettek részt, aminek eredményeként végül négyes ikreik születtek. Bármerre járnak, akarva-akaratlanul feltűnést keltenek ennyi gyerekkel, és tapasztalataik szerint az emberek nagyon különböző módon reagálnak.

- A romák majdhogynem kezet csókolnak, hiszen náluk a család az első helyen áll az értékek sorában - meséli az édesanya. - A katolikus közösségünkben is sok a nagycsaládos, akik hozzánk hasonlóan azt tartják, hogy egy nő elsősorban anya és feleség, és legfeljebb ezután kenyérkereső. Ám ezt a két kört leszámítva az emberek inkább sajnálnak - esetenként kissé talán le is sajnálnak - bennünket.

Szükség van a nagycsaládokra

Frank Wallace Notestein amerikai népességkutató már évtizedekkel ezelőtt megállapította, hogy a nagycsalád az egészséges népesedés nélkülözhetetlen tényezője:
„Egy populáció fennmaradása nem lehetséges számottevő arányban előforduló nagycsaládok nélkül. Ezek ellensúlyozzák a magányosan maradtakat, gyermekteleneket, illetve azokat, akiknek nem lehetett egynél vagy kettőnél több gyerekük.”

A tudós szavai talán soha nem voltak olyan időszerűek, mint manapság, amikor az egész fejlett világnak, így hazánknak is szembe kell néznie a nyugdíjproblémával. A jelenlegi, közel másfél évszázados nyugdíjrendszer ugyanis arra a feltételezésre épült, hogy sok aktív dolgozó fizet be viszonylag alacsony járulékot, amiből kevés nyugdíjas kap viszonylag sok járadékot.
 

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Mivel azonban évről évre kevesebb gyermek jön világra, egyre kevesebb lesz a dolgozó, és egyre több a nyugdíjas - azaz egyre kevesebbet kell egyre többfelé osztani.

A nagycsaládok elterjedésével viszont fokozatosan nőne a társadalom aktív tagjainak száma is, ami legalábbis enyhítené a helyzetet. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy ezek a gyerekek idővel maguk is fogyasztóvá válnának, ily módon járulva hozzá a gazdasági növekedéshez.

Ha szakad a védőháló

Sokan nem kényelemből vagy a karrierjüket szem előtt tartva ódzkodnak több gyerek vállalásától, hanem azért, mert attól tartanak, nem lennének képesek biztosítani számukra a megfelelő körülményeket.

Aggodalmuk a legkevésbé sem alaptalan - köztudott, hogy a gyed, a gyes és a családi pótlék megközelítőleg sem fedezi egy kisgyerek ellátásának költségeit. Helyzetüket az állami lakáspolitika sem könnyíti meg. A valaha volt szocpol esetében az ötödik-hatodik gyerekre már csak 200 ezer forint járt, az új lakástámogatás pedig, mely egyebek között ezt a problémát volt hivatott megoldani, az érintettek szerint nem hozott érdemi javulást.

Gesztes Ágnes helyzete még a nagycsaládosok között is speciális a négyes ikrekre való tekintettel:

- Sokan azt hiszik, hogy a négyes ikrek után négyszeres gyedben részesülök, holott éppúgy a fizetésem 70%-át kapom, mint bárki más, és a gyesnek is csak duplájára számíthatok majd - az ikrekre ugyanis ennyi jár, függetlenül attól, hogy hányan vannak. Pedig olyan kevés a hármas, vagy pláne a négyes iker - nem menne tönkre az állam, ha a gyerekek számával arányos gyedet, illetve gyest biztosítana ezeknek a családoknak, figyelembe véve azt is, hogy a hármas-négyes ikrek szülei valószínűleg nem vállalnak már több gyereket.

Mindezek ellenére nem látja reménytelennek a helyzetet:
- Az egyik barátunk azt szokta mondani, hogy, ha a Jóisten gyereket ad, megadja majd a felneveléséhez szükséges feltételeket is - a mondás igazságtartalmáról pedig nap mint nap meggyőződöm. Természetesen a párom és én is megteszünk minden tőlünk telhetőt, aztán valahogy mindig kialakulnak a dolgok. És persze vannak jó emberek, nemrégiben a Caritas nyújtott segítséget, magánszemélyektől pedig ruhát és játékot kaptunk.

Nagycsaládosként persze a gyerek vagy karrier kérdése is markánsabban jelentkezik.

- Az ideális a kettő közötti egyensúly megteremtése lenne, amire azonban Magyarországon nemigen van lehetőség. Így annak a nőnek, aki sok gyereket vállal, általában le kell mondania a karrierről. Sokan attól félnek, hogy emiatt beszűkül az életük, ám ez nem igaz. Ahogy egy szakmába is bele lehet szűkülni, nagycsaládként is lehet mozgékonynak lenni - mondja a hatgyerekes anyuka.
Ezt is szeretjük