3 misztikus hely, ahol Isten megmutatja magát

Minden évben tízezrek zarándokolnak végig a világ leghíresebb zarándokútjain a megtisztulás reményében.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta ember él a Földön, létezik a természetfelettibe vetett hit. A hívők pedig mindent megtesznek azért, hogy olyan szabályok szerint éljenek, melyeket vallásuk vagy hitük előír, annak érdekében, hogy aztán haláluk után újjászülethessenek, vagy a mennyországba kerülhessenek.

A hitgyakorlás része azoknak a szent helyeknek a látogatása is, melyektől megtisztulást, erőt vagy egészséget várnak a hívek - egyes kultúrákban ráadásul bizonyos szent helyekre életében egyszer mindenkinek el kell látogatnia.

Ám akár hívő az ember, akár nem, a következő helyek világszerte misztikusnak számítanak. Olyan úti célnak, ahol csodákat látni, vagy éppen meglátni Istent, ha nem is a maga valójában.

El Camino, a spanyolok világhírű zarándokútja

Spanyolország híres zarándokútján tízezrek vándorolnak végig évente. A Camino de Santiago vagy Szent Jakab útja egyike a világ legkülönlegesebb zarándokhelyeinek, melyet az UNESCO is a Világörökség részévé választott 1993-ban.

A zarándokút, melyet már a 11. században is ismertek, a 12. századra pedig nagyon jelentős lett, négy útból áll. A teljes úthálózat azonban nagyon bonyolult, hiszen az idők folyamán az eredeti vonalhoz számos más kegyhelyhez vezető út is csatlakozott. Bármelyik úton indul is el azonban a zarándok a négy közül, mindegyik végállomása Santiago de Compostella: a legenda szerint ugyanis az itt található székesegyházban vannak idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai.

A keresztények legfontosabb zarándokútját - Jeruzsálem és Róma után - ma már nem csupán a hívők keresik fel, hanem mindazok, akik lecsendesítenék a tudatukat, meg szeretnék találni önmagukat, vagy a választ keresik régóta megoldatlan problémáikra. A nagyjából egy hónap gyaloglásból álló út igazi próbatétel, ahol az ember képes kilépni önmagából, majd úgy szemlélni az életét, ahogy addig soha.

Akik már végigmentek az El Caminón, rendre megmagyarázhatatlan eseményekről és csodákról számoltak be, és egy olyan helynek írták le, melyhez aligha van fogható.

A portugáliai Fátima, ahol a csodák születnek

A Portugáliában található zarándokhely Európa egyik legkülönösebb és a keresztények egyik legfontosabb kegyhelye. Világhírűvé egy kislány látomása, majd az úgynevezett Napcsoda következtében vált.

A legenda szerint Lúcia de Jesus dos Santos-nak 1917. május 13. és október 13. között több alkalommal is megjelent Szűz Mária, 1917. október 13-án pedig 30 ezer - egyes feljegyzések szerint 100 ezer - szemtanú állította, hogy részese volt a Napcsodának. Elmondásuk szerint kezdetben esett az eső, majd váratlanul kitisztult az ég, majd forgó korong formájában megjelent a Nap: kevésbé volt fényes, mint egyébként, és több színben pompázó fénnyel árasztotta el a környéket.

Hogy a legenda igaz-e, nem tudni, mindenesetre érdekes, hogy a római katolikus egyház 1930. október 13-án hivatalosan is elismerte a csodát.

A város azóta rendkívül népszerű zarándokhely, a központjában álló Nossa Senhora do Rosário Bazilikát, valamint az előtte lévő teret évről évre több százezer ember keresi fel. A bazilika kápolnája pedig pontosan ott kapott helyet, ahol állítólag az a tölgy állt, ahol Szűz Mária megjelent.

Međugorje, ahol Szűz Mária megmutatja magát

Az aprócska falu, Međugorje Nyugat-Hercegovina déli részén található. Az 1980-as években vált népszerűvé a hívők és a csodákat keresők körében, miután két kislány, majd utánuk többen is azt állították, hogy a Podbrdo-hegyen egy fényben ragyogó, fiatal nő alakját látták.

Az első két lánynak csupán egy alkalommal jelent meg Mária, a további hat gyermek azonban rendszeresen találkozott a Szűzanyával. A Mária-jelenések során a Szűz titkokat is bízott állítólag a gyermekekre, többek között a világ jövőjével kapcsolatban is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyan a katolikus egyház még ma sem ismeri el a međugorje-i jelenéseket - sőt, egyesek sokkal inkább Lucifer művének tulajdonítják őket, mint csodáknak -, zarándokok ezrei keresik fel a falut évről évre, és másznak fel a Jelenések hegyére. A táj egyszerűsége ellenére is varázslatos, melyet további misztikus hangulattal tölt meg a lehetőség, hogy Szűz Mária ismét megmutatja magát a vándoroknak.

Ezt is szeretjük