3 ország, ahol semmibe veszik a nők jogait
Óriás képgalériával
2009-et írunk, a nők mégis számos országban úgy élnek, mint évszázadokkal ezelőtt: jogok nélkül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vallás nagy úr. Egy-két évszázaddal ezelőtt még természetes volt, hogy a nők nem járhattak iskolába, és a férfi volt a kenyérkereső, így munkát sem vállalhattak. Mára azonban sokat változott a helyzet. A nőket ma a világ számos pontján ugyanannyi jog illeti meg, mint a férfiakat, kivéve azokat az országokat, ahol - többnyire - vallási okok miatt még mindig elnyomásban élnek.

Bár megszámlálhatatlan szervezet küzd azért évtizedek óta, hogy a nők is esélyt kapjanak a tanulásra, a munka világában való elhelyezkedésre és az önérvényesítésre, Afganisztánban, Irakban vagy éppen Pakisztánban még mindig a hagyományok a mérvadóak.

A szép új világ vége: Irak

Irak sosem volt híres arról, hogy egyenlő jogokat biztosít a nőknek a férfiakkal szemben. Bár Szaddám Huszein idejében javult a helyzet, a nők ugyanis egyetemre járhattak, és a munkába állásukat is támogatták, a szép új világ képe hamar szertefoszlott. Miután az amerikai csapatok bevonultak Irakba, a jelenlétük által felbátorodott sejkek és törzsi vezetők ismét tabukat állítottak fel.

Az egyetemek Irak nagy részén ismét nem látják szívesen a nőket - csupán néhány liberálisabb törzsfőnök ad lehetőséget a tanulásra -, és újra a régi szokások a mérvadóak. Egyes helyeken csak nagyon ritkán mehetnek el otthonról. A fejkendő viselete ekkor is kötelező, sőt, sokszor csak akkor léphetnek ki a házból, ha legalább egy férfi kíséri őket.

Erőszak, mindennap: Pakisztán

Pakisztánban nem csak a tanuláshoz vagy éppen a munkába álláshoz van kevés joguk a nőknek, de a biztonsághoz is. Az erőszak például mindennapos a pakisztáni nők életében, a házasságon belüli erőszak ellen pedig szinte semmilyen eszközzel nem rendelkeznek.

Az országban minden harmadik vagy negyedik órában megerőszakolnak egy nőt - sokszor büntetlenül. A pakisztáni törvények szerint ugyanis a megerőszakolt nő kizárólag akkor léphet a bíróság elé, ha a megerőszakolás tényét több tanúval is igazolni tudja.

Amennyiben ezt nem tudja megtenni, a saját áldozatává válik: a bíróság házasságon kívüli szexuális kapcsolat fenntartása vádjával elítéli.
Pakisztán egyes részein a nők otthonaikba bezárva, minden szórakozási lehetőségtől megfosztva, szinte fogolyként élnek. Betegség esetén sem jobb a helyzet: a kórházak csak akkor vesznek fel női beteget, ha férfirokon kíséretében érkezik.

Polgárháború, AIDS, nemi erőszak: Kongó

Kongóban nem csak az 1990-es óta folyó polgárháború sújtja a nőket, hanem kiszolgáltatott helyzetük is a katonákkal szemben. Az országban ugyanis mindennapos a nemi erőszak: a megerőszakolt nők többsége alig 18-20 éves, de a katonák a gyermekeket és az idősebb, mozgásképtelen asszonyokat sem kímélik.

A megerőszakolt nők ráadásul megbélyegzettekké válnak. Mivel a férjek megalázottnak érzik magukat, általában el is hagyják a feleségüket, akiket a közösség is kivet magából. Kongóban tíz nőből legalább három fertőzött HIV-vírussal, a szifilisz és a többi nemi betegség a nők nagy részét érinti.

Az erőszakos nemi közösülés, a fertőzések, a közösség reakciója, valamint az, hogy Kongóban törvény tiltja az abortuszt, testileg és lelkileg is összetöri a nőket, ráadásul semmilyen eszközük nincs arra, hogy elkerüljék az áldozattá válást.

Ezt is szeretjük