3 jel, hogy jó helyen lesz a pénzed

A biztonságos magánnyugdíjpénztár

Azt gondolod, ráérsz még törődni a nyugdíjaddal? Ha nem figyelsz, később már nem sokat tehetsz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenlegi, immár közel másfél évszázados nyugdíjrendszer arra a feltételezésre épült, hogy sok aktív dolgozó fizet be viszonylag alacsony járulékot, amiből kevés nyugdíjas kap viszonylag sok járadékot.

Ám, mint ismeretes, évről évre kevesebb gyermek születik, így egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó, és egyre több a nyugdíjas - azaz egyre kevesebbet kell egyre többfelé osztani.

A rendszer következésképpen előbb-utóbb csak minimális nyugdíjat lesz képes biztosítani az arra jogosultak számára.

Érdemes előre tervezni!

A fentiek fényében nem meglepő, hogy egyre többen lépnek be - az állami minimálnyugdíj megtartása mellett - valamelyik magánnyugdíjpénztárba. Ez esetben a munkáltató a bruttó fizetésed 8%-át a választott pénzügyi szervezetnek utalja.
Ez utóbbi a befolyó pénzt állami értékpapírokba, illetve részvényekbe fekteti - azaz az ésszerűség és a biztonságosság határain belül igyekszik minél magasabb hozamot produkálni.

Magánnyugdíjpénztári tagként az összegyűlt pénzt a nyugdíjkorhatár elérése után egy összegben felveheted, vagy a statisztikai átlagéletkorig hátralévő hónapok számával elosztva, havi nyugdíjként kérheted.

Nem új találmány
Magyarországon már a két világháború között is működtek magánnyugdíjpénztárak. A második világháború után - a bankok és a biztosítás államosításával párhuzamosan - ezeket is megszüntették. Működésük 1998. január 1-jén indult el újra.

Nem mindegy, kit választasz!

Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a legtöbben munkaadójuk vagy barátaik, családtagjaik tanácsa alapján teszik le a voksot valamely magánnyugdíjpénztár mellett - anélkül, hogy egzakt módon összehasonlítanák a szóba jöhető alternatívákat.

Pedig akad némi különbség szervezet és szervezet között. Segítünk, hogy megtudd, jó helyen van-e a pénzed!

Pénz beszél

Az első és legfontosabb lépés, hogy ellenőrizd a magánnyugdíjpénztár elmúlt évekbeli teljesítményét! Igaz, hogy sokáig nem volt jelentős eltérés a nyugdíjpénztári hozamok között - mert a vagyonkezelők a kötött szabályok miatt hasonló portfóliókat alakítottak ki -, de sok kicsi sokra megy. A továbbiakban pedig egyre árnyaltabbá válik majd a kép, a tagoknak ugyanis immár módjukban áll portfóliót választani. Vagyis eldöntheted, hogy a szervezet elsősorban magas hozammal járó, ám kockázatosabb részvényekbe, illetve alacsony hozammal járó, ám biztonságosabb állami értékpapírokba fektesse-e a pénzedet.

2008, a fekete év
A gazdasági válság miatt csaknem minden magánnyugdíjpénztár veszteséggel zárta a 2008-as évet - országos viszonylatban lényegében elúsztak a tavalyi befizetések. Az állam garantálja, hogy a magánpénztári befizetések nem veszíthetnek reálértékükből - azaz a tagok továbbra is biztonságban tudhatják a pénzüket.

Díjak, költségek

Mint ahogy a bankok által nyújtott hitel sincs ingyen, a magánnyugdíjpénztárak sem kezelik a pénzed barátságból.

A beérkező járulékokból mindegyikük von le bizonyos díjakat és költségeket - a kérdés csupán az, hogy pontosan mennyit is. Érdemes ezeket is összevetned más vagyonkezelők hasonló tételeivel. Jó, ha tudod továbbá, hogy minél magasabb hozammal járó portfóliót választasz, a járulékos kezelési költségek mértéke általában annál alacsonyabb.

Tagok száma, a pénztár eddigi múltja

Az adott magánnyugdíjpénztár pénzügyi stabilitására enged következtetni, ha a pénztár már huzamosabb ideje jelen van a piacon - akár a külföldin, akár a hazain -, relatíve sok taggal rendelkezik, és jelentősebb vagyont kezel. Ezeket az adatokat természetesen nem önmagukban, hanem más szervezetek ugyanezen adataival összevetve célszerű értékelned. A szükséges információkat nagyrészt megtalálod az interneten, de közvetlenül a szervezeteknél is érdeklődhetsz.

Ha elégedetlen vagy

Módodban áll átlépni egy másik magánnyugdíjpénztárba. Ekkor a régi pénztár átutalja a számládon addig összegyűlt összeget. Az átlépési díj ennek az 1‰-e, ami a gyakorlatban jellemzően egy-kétezer forintot jelent.

Váltásra negyedévenként van lehetőség, kivéve, ha új belépő vagy - ez esetben ugyanis fél év a várakozási idő.

Jó, ha tudod!
Magánnyugdíjpénztári tagként a bruttó fizetésed 8%-át a választott szervezet, 1,5%-át pedig az állami nyugdíjpénztár kapja. Az állami nyugdíjpénztár adja a nyugdíj 75%-át, míg a magánnyugdíjpénztár a hiányzó - általában legalább 25%-os - részt. A magánnyugdíjpénztárba való belépés régi munkavállalók számára választható, új munkavállalók számára kötelező.
Ezt is szeretjük