Te is ezt a szót mondod, ha valaki tüsszent? Nagyobb illetlenség lehet, mint gondolnád

Íme, 3 fontos illemtani kérdés, amire csak kevesen tudják a választ.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Íme, 3 fontos illemtani kérdés, amire csak kevesen tudják a választ.

Akárki akármit is mond, az illem sosem megy ki a divatból. Ahhoz, hogy jó benyomást kelts másokban, elengedhetetlen az alapvető illemszabályok ismerete. Tudnod kell többek között, ki kinek és hogyan köszön, ki lép be elsőként az ajtón, vagy hogy hogyan illik viselkedni étteremben, színházban, esetleg idegen társaságban. Sőt, nem árt, ha az alapszabályok ismeretén túl az olyan hétköznapi helyzetekben is tisztában vagy a vonatkozó illemszabályokkal, mint a következő három.

- A munkahelyemen egy nap több alkalommal is összefutok a szomszédos iroda munkatársaival. Minden esetben illik köszönnöm?

A munkahelyen elég, ha naponta csak egyszer köszönsz, később pedig, ha találkoztok, elegendő csak ránéznetek egymásra, és biccenteni egyet a fejetekkel - valami módon jelezzétek, hogy tudjátok, a másik elment mellettetek. Az illem szerint ez a helyén való, rendszeres köszöngetéssel épp az ellenkezőjét éred el: ha fél 9-kor és fél 11-kor is üdvözlöd az illetőt, az úgy tűnhet, mintha elfelejtetted volna, hogy találkoztatok.

Illetlenségnek számít az is - még akkor is, ha a legnagyobb jóindulattal teszed -, ha a munkahelyed folyosóján sétálva beköszönsz azokba az irodákba, amelyeknek nyitva van az ajtaja. Előfordulhat ugyanis, hogy az ajtót azért nyitották ki, mert a szobában nincs elég levegő, vagy mert a bent ülőknek melegük van. Amíg bentről nem köszönnek ki, addig az ajtó úgyszólván csukva van.

- Elmúltam 26 éves, a párom édesapja ennek ellenére kérdés nélkül tegez, miközben én magázom őt, és ez zavar. Tegezzem vissza, vagy kérjem meg, hogy magázzon?

Alapszabály, hogy a tegezést csak a nő, azonos neműek között pedig a fiatalabbal szemben az idősebb ajánlhatja fel - még a nagyon eltérő rangkülönbség sem engedi meg azt, hogy a férfi kezdeményezzen tegeződést nővel szemben. A családon belül elsősorban az az irányadó, ahogyan alakultak a kapcsolatok. Ennek ellenére érthető, ha a fent felvázolt helyzetet kényelmetlennek tartod. A legjobb, amit tehetsz - és amivel nem sérted meg a párod édesapját -, hogy nagyon hangsúlyozottan jó napot kívánokkal köszönsz. Szinte biztos, hogy egy idő után számára lesz kényelmetlen a dolog, és azon se lepődj meg, ha rövid időn belül hasonlóan köszön majd vissza.

Jó, ha tudod!
Ha egy azonos nemű, de jóval idősebb családtagod ajánlja fel a tegeződést, azt illik elfogadni. Köszönéskor és megszólításnál a Szervusz, Józsi bácsi, Szervusz, Gizi néni formát használd - ezzel tiszteletedet fejezheted ki akkor is, ha egyébként tegeződtök.

- Tüsszentésnél mindenki úgy tudja, illik azt mondani a másiknak, de tényleg ez az igazság?

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. A szokás gyökere egészen a primitív, ősközösségi együttélési formákig nyúlik vissza. A tüsszentéssel járó egészen gyors levegőkifúvás a gyors meghalást, a levegő beszívása pedig az újjászületést jelentette. Ha megfigyeled, a tüsszentés utáni másodpercben bizonyára te is sokkal jobban érzed magad, és egészen mély levegőt tudsz venni. Ebből a szempontból tehát jogos, ha a melletted lévő embernek - de csakis a közvetlen közeledben ülőnek - az egészségére kívánsz.

Mások szerint azonban illetlenségnek számít, hiszen az etikett úgy tartja: a tüsszentést, csakúgy, mint bármilyen más biológiai megnyilvánulást, nem illik észrevenni. Hogy mi hát az elfogadott magatartás? Mivel a helyi szokások mindig elsőbbséget élveznek a nemzetközileg elfogadott viselkedési szokásokkal szemben, azt vedd figyelembe, hogy mi a szokás a családban, az adott társaságban vagy közegben, és azt kövesd.

Ezt is szeretjük