3 kellemetlen kérdés a protokollszakértőhöz

Téged is érinthet

Az alapvető illemszabályokkal tisztában vagy, de van néhány kérdés, amit senkinek sem mersz feltenni?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kellemetlen helyzetbe bárki kerülhet - főként akkor, ha nincs tisztában a vonatkozó illemszabályokkal. De vajon honnan tudhatja az ember, mit is illik kezdeni bizonyos biológiai szükségletekkel?

Hogyan lehet illemtudóan hódolni egy olyan szenvedélynek, aminek már önmagában számos ellenzője akad? Mielőtt kínosabbnál kínosabb szituációkba kerülnél, ismerd meg a protokollszakértő tanácsait!

- Gyakran érek a fülemhez, és kapar a torkom, ha ideges vagyok. Mit tegyek?

A fül vakargatása, bármennyire is szükséges, egyáltalán nem illendő dolog. Sokan vezetik le így a pillanatnyi feszültséget, sőt, még grimaszokat is vágnak hozzá anélkül, hogy tudnának róla. Ez tulajdonképpen a felnőtt változata annak, amikor a kisgyerekek befogják a fülüket, hogy ne hallják a számukra kellemetlen dolgokat. Jelentheti továbbá azt is, hogy az ember eleget hallott, most már ő szeretne beszélni. Fontos, hogy a testbeszéd ezen jeleivel tisztában légy, és minél előbb felhagyj ezzel a szokásoddal, ellenkező esetben olyan képet alakíthatsz ki magadról, amilyet egyébként nem célod.

A köhögés már más kategóriába tartozik. Ha köhögni kell, hát tedd, nem szabad visszafojtani, az ugyanis káros a tüdőre. Ha csak egy-kettőt kell köhintened, tedd azt a szádat a tenyereddel, esetleg egy zsebkendővel eltakarva, és kissé hajtsd le közben a fejed. Így nem okozol kellemetlen másodperceket sem a magad, sem pedig a beszélgetőpartnered számára. Ha viszont rohamszerű köhögés tör rád, hagyd ott a társaságot, és a mosdóban igyekezz csillapítani azt.

Jó, ha tudod!
Az egyszerű köhintés lehet rossz szokás is. A bizonytalan ember kezdi mindig köhögéssel a mondanivalóját, mert attól fél, egyébként nem figyelnének rá. A gyakorta köhintéssel megszakított mondatok hitelességében pedig a hallgató kételkedni kezd, beszéd közben ezért érdemes kerülni.

- A rágógumi a nap végén nagyon jól jön, sok helyen mégis azt hallani, hogy illetlenség. Akkor most rágjam, vagy ne?

A rágógumi nagyon hasznos, mivel a legtöbb fajtája tisztítja a fogakat, a leheletet. De csak addig szabad rágni, amíg nem kezdesz el valakivel beszélgetni!

Rágózni és beszélni egyszerre nem illik, rácsámcsogni a másikra pedig kifejezetten megalázó. Arról nem is beszélve, hogy a rágógumi csócsálása óhatatlanul is vagány vadnyugati stílust ad az embernek, emiatt pedig nemcsak a csámcsogás, hanem a szavak is sértőre sikerülhetnek.

Ezért addig bátran rágd, amíg egyedül vagy, ám mielőtt bárkivel is szóba elegyednél, a rágógumit csomagold feltűnés nélkül egy papírzsebkendőbe, és dobd ki.

- Képtelen vagyok leszokni, de nem szeretném, ha másokban ezzel rossz benyomást keltenék. A dohányzásra vonatkozik valamilyen illemszabály?

Igen. Az első és legfontosabb a dohányzással kapcsolatban, hogy társaságban - főként ott, ahol nem dohányzók is tartózkodnak - csak a legszükségesebb esetben tanácsos rágyújtani. Körbekínálni nem szükséges - már nem általános szokás a dohányzás. Nagyon fontos továbbá, hogy lehetőleg ne fújd senkire a füstöt, ne lépj be sehová, és ne távozz sehonnan égő cigarettával. A dohányzásra kijelölt helyek szinte mindegyikén helyeznek el hamutálat - ahol nincs kirakva, illetlenség kérni.

Étkezés közben szintén nem illik rágyújtani. Az asztalnál csak akkor dohányozz, ha már túl vagytok a főétkezésen, és azt mindenki befejezte.

Ha igazán udvarias akarsz lenni, akkor is engedélyt kérsz a dohányzásra a társaságtól, ha tudod, nem vagy egyedül káros szenvedélyeddel.

Cikkünk Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük