Egy 30 diplomás, 75 éves férfi tanácsai az élethez: nemcsak tanult, de bölcs is
El tudod képzelni, hogy 55 éven keresztül folyamatosan órára járj? Ez a férfi megtette, és az összegyűjtött tapasztalatait megosztja másokkal is.

diploma cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tény, hogy az új dolgok tanulása szellemileg frissen tart, és nyitottabbá tesz, de a legtöbb ember életében eljön az a pont, amikor kilép az oktatási intézmények világából. Ezzel szemben az amerikai Michael Nicholson fél évszázadot töltött el a felsőoktatásban. 

A szorgalmas tanulás mellett különféle munkákat is elvállalt: parkolóőrként és tanárként is dolgozott. Nem csupán harminc diplomáját köszönheti ezeknek az éveknek, hanem azt is, hogy az egyetemen ismerte meg feleségét. Ráadásul az 55 év alatt a tudása bővítése mellett olyan tapasztalatokkal és életbölcsességekkel gazdagodott, amelyeket szívesen megoszt másokkal is.

Egy 30 diplomás férfi tanácsai

Nicholson szerint fontos, hogy olyan tárgyat tanuljon az ember, amit tényleg szeret, és ami érdekli, különben a kitartás alábbhagy, és a tanulás nyűggé válik. Azt üzeni a fiataloknak, hogy ne adják fel túl korán: időt kell hagyni a dolgoknak, és mindent megtenni, hogy motiváltak maradjanak.

Michael Nicholson
Michael Nicholson

A férfi nem jött ki jól a szobatársával, mert az túl sokat beszélt, míg Nicholson inkább csöndes típusnak mondja magát. A lakótárs viszont hasznos tankönyveket adott neki kölcsön, és sok mindenre megtanította őt, így most azt javasolja, ne harcoljunk azzal, aki elsőre nem tűnik szimpatikusnak, mert lehet, hogy sokat tanulhatunk tőle. 

A tanuláshoz azt tanácsolja, hogy fecsegés helyett inkább hallgassunk, és figyeljünk oda másokra. Azért is járt be minden órára, mert így halhatta, mit mond a többi diák, és az ő véleményükből is tanulni tudott. Ugyanakkor azt is javasolja, hogy ha valamivel nem értünk egyet, szólaljunk föl, és személyes támadás helyett jól megalapozott bizonyítékokkal érveljünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nicholson már felhagyott az iskolai jelenléttel, de csak orvosa kérésére, hiszen szíve szerint még mindig folytatná a tanulást. Továbbra is hangsúlyozza a folyamatos önképzés fontosságát, és azt, hogy kitartónak kell lenni, mert az ember csak akkor számíthat jól megérdemelt eredményekre.

Már 10 évesen állása van a kisfiúnak, és imádja

Joe kedvenc időtöltése a firkálás, amit a tanárai nem néztek jó szemmel, egy étterem azonban felkérte, hogy töltse meg a falukat rajzaival. Nézd meg kreatív alkotásait!

Borítókép: Getty Images

Ezt is szeretjük