Teljesen ledöbbentek a könyvtárosok, amikor meglátták egy visszavitt könyv kölcsönzőjegyét: ez állt rajta

Nem mindennapi történet.

105 év után vitték vissza a könyvet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különös könyvre bukkant egy férfi az édesanyja holmijai között. A kötet ugyanis a coloradói könyvtár tulajdonában állt, és 1919-ben vissza kellett volna vinni.

105 év után vitték vissza a könyvet

Egy coloradói könyvtár nemrég váratlanul visszakapott egy könyvet, amelyet már 1919-ben vissza kellett volna kapniuk, számolt be a Híradó.hu a Fox News cikke alapján.

Az Ivanhoe című Sir Walter Scott-regényt eredetileg 1919. február 13-áig kellett volna visszavinni a Fort Collins-i közkönyvtárba, az azt kikölcsönző személy azonban egy kicsit túllépte a határidőt. Egészen pontosan 105 évvel. 

A sikeres lovagregény példányát februárban találták meg Kansasben, majd adták le névtelenül az azóta már megszűnt könyvtár utódjánál, a Podre könyvtárnál, napra pontosan 105 évvel a lejárat után, számolt be a könyvtár egy néhány nappal ezelőtti bejegyzésben. 

A könyvet visszajuttató nő elmondta, hogy azt a bátyja találta meg édesanyjuk holmijai között. A könyvtár szerencsére nem számolt fel késedelmi díjat. 

„Minden könyv után napi két cent bírságot kell beszedni. Ha a visszatartott könyvért futárt küldenek, 25 centes pótdíjat szednek” - olvasható a könyv belső borítóján. Ez alapján a késedelmi díj 760 dollár lenne, de az inflációt belekalkulálva nagyjából elérné a 14 ezer dollárt, ami közel 5,2 millió forintnak felelne meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A Poudre könyvtárak 2020-ban megszüntették a bírságok kiszabását a régi könyvek esetében. A könyvtár képviselője elmondta a Fox Newsnak, hogy nagyon örülnek a visszakerült kötetnek, és arra biztat minden későt, hogy hozzák vissza a könyveket, nem kell tartaniuk a büntetéstől. 

A most visszakerült Ivanhoe nem lesz kikölcsönözhető, hanem vagy az archívumba vagy egy kiállításra kerül majd. 

Nem ez volt az első eset, hogy egy könyv óriási késéssel került vissza egy könyvtárba. Ide kattintva egy hasonló esetről olvashatsz.

Ismét toplistára került Budapest: különös dolog miatt imádják most a turisták

Izgalmas toplista készült Európa városairól.

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük