Schmidt Mária a leggazdagabb magyar nő 2018-ban, 38 milliárdos vagyonnal
Kijött a 100 leggazdagabb magyar 2018-as listája. Megnéztük, milyen női szereplők kerültek fel rá, illetve mutatjuk az első tíz helyezést.

schmidt-maria
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is megjelent a 100 leggazdagabb magyart felvonultató lista, melyben továbbra is igen csekély számmal szerepelnek női nevek. A Napi.hu kiadványából kiderül, hogy 2018-ban a leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária, a rangsor 31. helyére került családjával együtt. Becsült vagyonuk 38 milliárd forint, ennek nagy része a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ből (BIF) származik, melynek cégük, a Pió-21 Kft. két év alatt 90%-os tulajdonosa lett. Schmidt tavaly még nem volt benne az első százban.

A BIF-et Schmidt Mária néhai férje, Ungár András alapította, és vitte sikerre. A fővárosban jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező vállalatban a 64 éves kormánybiztos mellett két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter is tulajdonosok. A cég médiaérdekeltséggel is rendelkezik: a Figyelő című hetilapot tavaly vásárolták meg - olvasható a kiadványban.

Schmidten kívül mindössze egyetlen nő került fel a listára, Berkes Mihályné, aki férjével együtt a 2017-es évhez hasonlóan a 85. helyen végzett. Tavaly még 10,2 milliárd forintos vagyonuk 2018-ra 11,2 milliárdra gyarapodott. A nevükön futó, mindössze 15 főt foglalkoztató Agro-Centrál Bt.-ről kevés információ érhető el. A hírek szerint a házaspár férfi tagja igen aktív a határidős deviza- és árupiacon. Hogy ez mennyiben fedi a valóságot, nem tudható, mert a tulajdonosok elzárkóztak a nyilvánosságtól - írja a lap.

A tíz leggazdagabb

2018-ban sem történt változás a dobogó legfelső fokán: idén is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar, ahogyan 2011 óta minden évben. Évtizedek óta bankár Magyarországon, míg vidéken inkább a magyar agrárszféra legsikeresebb képviselőjeként tekintenek rá. Európa legrégebben regnáló bankvezetőjeként több mint negyedszázada irányítja az OTP-t, melynek piaci értéke ez alatt az idő alatt 30 milliárd forintról 3000 milliárd forint fölé emelkedett. Csányi Sándor becsült vagyona 320 milliárd forint.

Második lett Mészáros Lőrinc 280 milliárd forintos becsült vagyonnal. Rendkívüli gyorsasággal növekvő vagyon, rendhagyó cégháló és egészen kivételesen burjánzó vállalatbirodalom - egy mondatba tömörítve így jellemezhető a nevéhez kapcsolódó üzleti vállalkozás. Mészáros és Mészáros Kft.-je 2006 és 2015 között több mint ezerszeresére, 21 milliárd forintra növelte nettó árbevételét. Ezzel az Index összehasonlítása szerint lepipálta a világ egyik legértékesebb vállalatát, a Facebookot is.

Harmadik helyre kerültek Demján Sándor örökösei, 260 milliárd forinttal. A március végén váratlanul elhunyt üzletember halála előtt a profiltisztítás jegyében több tulajdonát is értékesítette. A badacsonyi borászatot és feldolgozót Mészáros Lőrinc vásárolta meg. Negyedik helyen Gattyán György végzett: a felnőtt tartalmat is kínáló internetes portálja mellett offline is tevékenykedő üzletember 240 milliárd forintos vagyonra tett szert, de továbbra is perben áll az adóhivatallal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bige László az ötödik leggazdagabb magyar 2018-ban, 220 milliárd forintos vagyonnal. A Bige Holding csoport tulajdonosa 1997-ben privatizálta a Tiszamenti Vegyiművek egy részét, és Romániában is jelentős élelmiszeripari és agrárbefektetései voltak. Hatodik lett Széles Gábor, az Echo TV alapítója, 2016-ig tulajdonosa. A 142 milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember többek közt a Videoton elnöke és egyben 47%-os tulajdonosa, az Ikarus elnöke és a Magyar Hírlap tulajdonosa.

A hetedik helyre került Veres Tibor, a Wallis Zrt. 100%-os tulajdonosa, becsült vagyona 130 milliárd forint. Felcsuti Zsolt, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségének tagja a nyolcadik helyen végzett 122 milliárd forintos vagyonnal.

Kilencedik lett Rákosi Tamás, az IKO-csoport és a Mangusta tulajdonosa 100 milliárdos vagyonnal. Vállalata 2016-ig az RTL Klubnak gyártott műsorokat, tavaly pedig részt vállalt abban, hogy a TV2-csoport fel tudta venni a versenyt a konkurens csatornával. Tizedik helyre került Wáberer György ingatlanfejlesztő, akinek nevéhez fűződik a budai Csörsz utca és Alkotás utca sarkán lévő, 22 ezer négyzetméteres irodaház építése, valamint a Budapest szégyenfoltjának tartott egykori SZOT-szálló felújítása. Becsült vagyona 84 milliárd forint.

Nők a háttérben

Több női név nem olvasható a listán, ám vannak még néhányan, akik családjukkal osztják meg vagyonukat, amivel bekerültek a száz leggazdagabb magyar közé. 46. helyen végzett Ináncsy Miklós és családja. Az ingatlanfejlesztéssel, mezőgazdasággal és turisztikával foglalkozó üzletember cégcsoportját felesége, gyermekei és azok házastársai vezetik. A becsült vagyon összege 24,3 milliárd forint.

70. lett Gasztonyi László és családja, 16 milliárd forintos vagyonnal. Cégük, a Vill-Korr Hungária 37,5%-a saját, 25%-a pedig felesége, Gasztonyi Lászlóné tulajdonában van, a maradék a férfi testvérei között oszlik meg.

A 74. helyre került Lévai Ferenc és családja. Vállalkozásuk, a BioTechUSA márkanéven futó termékcsaládot előállító cég közös tulajdonukban van feleségével. 2014-ben két fiuk, Lévai Balázs és Lévai Bálint is beszálltak a családi vállalkozás vezetésébe. Becsült vagyonuk 14,8 milliárd forint.

A 80. helyen végzett Fülöp Gábor, aki feleségével, Fülöp Gábornéval alapította fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket előállító vállalatát, az Agrosprint Kft.-t 1991-ben. A család becsült vagyona jelenleg 13,5 milliárd forint.

Losó József és családja a 97. a listán, 8,6 milliárd forintos vagyonnal. Élelmiszer-ipari cégüket, a Mirelite-et gyermekei vezetik: fia a gyártásért, a technológiáért, a nyersanyag-beszerzésekért felel, lánya a gazdasági területet, a jogi ügyeket és a hazai kereskedelmet irányítja. Az alapító a stratégiával és a fejlesztéssel foglalkozik.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Így kereshetsz 18 éves lányként milliókat havonta

A tehetség mindig utat tör magának, és van, amikor már nagyon fiatal korban megmutatkozik. A következő lányok mind tinédzserként lettek sikeresek a szépségiparban, és már most annyit keresnek, amennyiről más egész életében csak álmodhat. Nézd meg képeken, kik ők, és mit csinálnak!

Ezt is szeretjük